Loading...

Kloosterkwartier Veghel

KLOOSTERKWARTIER- VEGHEL

Dwalend door de kloostertuin van de Zusters Franciscanessen voel je de indrukwekkende geschiedenis van het klooster. Hier hebben de zusters ruim 175 jaar geleefd en hun maatschappelijke taak vervuld. Nu is het tijd voor een nieuwe impuls voor dit gebied. Zenzo heeft samen met de zusters plannen gemaakt voor de ontwikkeling van het terrein van het oude ziekenhuis Bernhoven en het klooster. Een complex geheel volgens het gedachtegoed van de zusters.

Het Kloosterkwartier wordt een gebied waar mensen met elkaar kunnen leven en waar ze zorg kunnen krijgen als dat nodig is. Een combinatie van woningen, zorgfaciliteiten, onderwijs en de mogelijkheid om gezamenlijk te ontspannen in de kloostertuin. Straks vind je hier gezinnen, mensen met een extra zorgbehoefte, scholieren en ondernemers. Mensen die elkaar kunnen stimuleren en ondersteunen. Met als resultaat een sociaal sterke omgeving, waar iedereen zich prettig voelt.

Zuster Franciscanessen

In 1844 werd de congregatie van de Zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis der H. Moeder Gods opgericht in Veghel. De zusters zijn altijd erg betrokken geweest bij de Veghelse samenleving en hadden bijzondere aandacht voor opvoeding, zorg en scholing. Ze richtten scholen en ziekenhuizen op, hielpen zwervers en bedelaars bij het zoeken naar werk en verzorgden zieken en ouderen.

Ziekenhuisterrein

Het oude ziekenhuis Bernhoven, dat ooit is gesticht door de zusters, staat al een aantal jaren leeg. Dit gebouw wordt ontmanteld volgens een vernieuwende manier van slopen. Hierdoor worden alle materialen hergebruikt tijdens de nieuwbouw.

Op de plaats van het ziekenhuis komen nieuwe woningen. Geheel volgens de filosofie van Zenzo, een combinatie van normale woningen en zorggerelateerde woningen. Er komen 49 grondgebonden woningen, 62 appartementen met zorgarrangementen en 36 woningen voor mensen met een zwaardere zorgbehoefte. Inclusief de daarbij behorende voorzieningen. Liggend in de reeds aanwezige parkomgeving.

Klooster

Het klooster is nog deels in gebruik door de zusters. Voor de overige gebouwen zijn diverse plannen, allemaal gericht op het creƫren van een prettige leefomgeving voor verschillende doelgroepen.

Een kinderdagverblijf voor kinderen met een extra zorgbehoefte zal zijn poorten openen naast huurappartementen voor jongvolwassen met autisme. De oude eetzaal is omgetoverd tot overdekte jeu de boules baan.

Kloostertuin

De omvangrijke kloostertuin blijft een groen hart midden in Veghel. Het park wordt onderhouden door mensen met een extra zorgbehoefte en is vrij toegankelijk voor bewoners en gebruikers van het Kloosterkwartier.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Bekijk de projectwebsite.

KLOOSTERKWARTIER IN BEELD

MEER PROJECTEN

2018-05-03T13:20:08+00:00