Jan: ‘Een beetje meer leven om je heen is leuker’

Fotograferen, fietsen, hout branden. Hobby’s heeft Jan (55) meer dan genoeg. Hij is graag op zichzelf maar houdt ook van wat reuring om zich heen. In Hart van Vathorst vindt hij de rust en de levendigheid waar hij zich prettig bij voelt.

Is het mooi weer, dan ziet menig buurtbewoner hem op zijn zit-ligfiets voorbij zoeven. Jan houdt van fietsen. Lekker even bewegen en uitwaaien. Hij fietst altijd hetzelfde rondje van acht km over de vele rotondes van de Amersfoortse wijk Vathorst. Als hij in vorm is soms wel acht keer per dag. Andere dagen gaat hij naar buiten om te fotografen. Landschappen en zonsondergangen zijn favoriet, zoals te zien is aan de foto’s in zijn appartement.

Uniek gebouw

Jan woont nu 6 jaar in Hart van Vathorst, een uniek gebouw dat midden in de levendige wijk staat. Het winkelcentrum is om de hoek. In het pand zijn onder meer twee zorginstellingen, een kerk, een restaurant en een kindercentrum gevestigd. Jan woont in een van de (21) appartementen voor volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Op jonge leeftijd kreeg hij een ernstig ongeluk. Praten en lopen gaan moeizaam. In Hart van Vathorst heeft hij een eigen appartement met een kleine keuken en een douche en krijgt hij de hulp die hij nodig heeft. Avondeten doet hij samen met 6 medebewoners in de gezamenlijke huiskamer op de afdeling. Soms kijkt hij daar ook tv, het liefst het journaal of een natuurfilm. ‘Maar meestal zit ik op mijn kamer’ vertelt hij. ‘Daar is het rustig en word ik niet gestoord.’

Dagbesteding

Jan houdt van zijn rust. Hij gaat ook enkele dagen per week naar de ateliers, de dagbesteding, die in het pand zijn gevestigd. Maar ook in de ateliers voelt Jan zich het prettigst als er niet teveel mensen zijn. Dan kan hij lekker rustig bezig zijn en zich goed concentreren op wat hij maakt. Hij tekent en schildert graag en brandt teksten in hout. “Sta op en schitter” is een van de plankjes met tekst die in de restaurantwinkel verkocht worden. Jan maakt zo’n tekst in een ochtend. Een tijdje geleden werkte hij met zijn collega’s hard aan een opdracht voor de gemeente Amersfoort: 500 vogelhuisjes voor de strijd tegen de processierups!

Op zijn plek

Toch is Jan ook blij met de levendigheid en de reuring die Hart van Vathorst hem bieden. Voorheen woonde hij in een instelling buiten de stad. ‘Daar vond ik niks aan’ vertelt hij . ‘Je zag alleen maar eekhoorns en bomen. En het was een half uur fietsen naar de stad. Bovendien had ik daar geen eigen badkamer.’ Nu kan hij makkelijk zelf (kleine) boodschappen doen. Ook ziet hij wel eens kinderen van de opvang ‘rondhuppelen’, zoals hij het zelf verwoordt, en buurtbewoners in het restaurant. ‘Wat meer leven om je heen is toch leuker’ vindt hij. En hij kan iedere zondag naar de kerk als hij wil. Heeft hij geen zin heeft in de drukte, dan volgt hij de dienst online. Jan voelt zich helemaal op zijn plek in Hart van Vathorst. ‘Ik zou nergens anders willen zijn.’

Nieuws