Toevallige ontmoeting als aanjager van de participatiesamenleving

”Mijn moeder wordt wel de knuffel-oma genoemd. Ze heeft hier een prachtige, fijne plek waar ze niet alleen is en andere mensen ontmoet. Op dag drie dat ze hier was, na twee jaar depressief in een stoel zitten, kwam ze me opgetogen tegemoet. ”Ik ben hier gelukkig” en dat is ze gebleven. Weet je wat hier bovenaan staat? Liefde en aandacht, je bent hier iemand. Niet zomaar een dementerende oudere zonder naam. Hier heb je allemaal een naam. Dat is zo belangrijk”. Dit is het verhaal van een mantelzorger over haar moeder die woont in Hart van Vathorst in Amersfoort. Het staat niet op zichzelf. Steeds meer kwetsbare mensen vinden hun draai in bijzondere woonvormen waar ontmoeting en verbinding centraal staat. Zenzo Maatschappelijk Vastgoed realiseert dit soort woonvormen samen met partners in heel Nederland. Dit is de participatiesamenleving in de praktijk.

Meer geluk in een participatiesamenleving

Anno 2020 zijn de traditionele verzorgingshuizen in Nederland nagenoeg verdwenen net als veel welzijnsfaciliteiten. Ouderen en zorgbehoevenden in Nederland wonen nu vooral op zichzelf in hun eigen huis. Maar dat huis is niet ingericht op wat zij nodig hebben. Net zomin als de wijk of de buurt waar het huis in ligt. Stilletjes en op zichzelf aangewezen verdwijnen zij achter hun voordeuren. Eenzaamheid en depressieve gevoelens liggen daar op de loer. Hierop kan de participatiesamenleving een antwoord zijn. In zo’n samenleving doet iedereen mee en draagt iedereen naar eigen kunnen bij aan zijn of haar eigen leven en dat van anderen. En dat levert heel veel op. Onder andere minder eenzaamheid en meer geluk. Kortom een wereld die er een heel stuk liever uitziet. Inmiddels brengt Zenzo samen met partners in allerlei projecten die participatiesamenleving in de praktijk. Naast Hart van Vathorst in Amersfoort, zijn dat bijvoorbeeld Kloosterkwartier in Veghel en Huis van Leusden in Leusden. Stuk voor stuk fijne plekken om te wonen en te werken. Voor jong en oud, gezond en hulpbehoevend, met en zonder beperking. Plekken waar mensen elkaar ontmoeten, leren kennen en gezamenlijk iets gaan ondernemen.

Ontmoeting creëren staat centraal

In alle projecten van Zenzo staat ontmoeting creëren centraal. En wel op zo’n manier dat mensen als vanzelf met elkaar in contact komen. Dat kan door gebouwen en gebieden zo te maken dat mensen elkaar per toeval tegenkomen. Zo ontstaat er een natuurlijke behoefte om een praatje te maken en een stap verder om elkaar op te zoeken en iets voor elkaar te betekenen. Concreet wordt dat bijvoorbeeld gerealiseerd door een centrale entreehal in een gebouw te maken. Of door een centraal plein in het buitengebied aan te leggen. Je ziet dat mooi in Hart van Vathorst. In dit gebouw zitten twee zorginstellingen, een kindercentrum, een kerk, restaurant, tandartsenpraktijk, kapper en een bakkerij. Hier wonen en werken mensen van 0 tot 100 en het gebouw trekt veel bezoekers aan. Ze komen allemaal door dezelfde deur naar binnen. En ook de rest van het gebouw is zo ingericht dat de toevallig ontmoeting wordt gefaciliteerd. Door die natuurlijke wijze van ontmoeting ontstaat een levendige mix van gezonde mensen, zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen, (jong) volwassenen, gezinnen en kinderen. Ze praten niet alleen met elkaar, maar gaan ook samenwerken en samen dingen ondernemen. Zo gaan de kinderen van Kindercentrum Bzzzonder iedere week naar de opa’s en oma’s in het pand om daar samen te zingen, spelletjes te spelen of een appeltje te eten. En bewoners zijn door de kerkleden opgenomen in hun ontmoetingsgroepen, vinden maatjes in de wijk en maken nieuwe contacten

Meer weten over Zenzo Maatschappelijk Vastgoed

Zenzo gelooft in de kracht van de participatiesamenleving. Het is onze missie om daar als ontwikkelaar van maatschappelijk vastgoed maximaal aan bij te dragen. Dat doen wij onder andere door het faciliteren van de toevallige ontmoeting in onze projecten. Zo bouwen wij aan een samenleving waar plaats voor iedereen. Een wereld waarin individuele mensen, bedrijven en organisaties vanuit eigen kracht en mogelijkheden hun steentje bijdragen aan het welzijn van anderen. Meer weten over de projecten van Zenzo? Op onze website staat veel informatie en natuurlijk kan contact opnemen altijd. Wij vertellen je graag meer over onze visie op de participatiesamenleving en de rol van maatschappelijk vastgoed.

Nieuws

Naast bouwen focus op inclusiviteit en diversiteit

13/07/2022|

In gesprek met Hester Hulsbos (teamleider Vastgoed, Triade Vitree), Jan Van Barneveld (directeur de Alliantie Ontwikkeling B.V.), Helen Van Duin (afdelingsmanager Gebiedsontwikkeling Gemeente Almere) en Gert Van Uffelen, Zenzo Maatschappelijk Vastgoed over het gevaar dat de huidige focus op productie van nieuwbouw ten koste gaat van de aandacht voor aantrekkelijke woningen voor bijzondere doelgroepen.

Lees meer >