Voorbeeld van een inclusieve samenwerking – in de praktijk

Amersfoort

Terwijl verzorgingshuizen overal in Nederland sluiten en daarmee ook de welzijnsfaciliteiten in de wijk, zijn huizen en wijken niet ingericht op thuiswonende ouderen en zorgbehoevenden. Zonder een aangepaste woonvorm ligt eenzaamheid op de loer. Juist de kwetsbaren in de maatschappij, die eenzaamheid het sterkst ervaren zijn erbij gebaat als ze onderdeel uitmaken van de wijk. Hart van Vathorst realiseert de droom van vier partijen die dat wilden bereiken. Vier organisaties die openstaan voor mensen met een beperking, van elkaar willen leren en werken vanuit dezelfde overtuiging. Toen zowel een kindercentrum als een kerk op zoek waren naar een ruimte in Vathorst werd het idee geboren. Breng ze in contact met zorginstellingen en laat de verschillende partijen ruimtes optimaal gebruiken binnen één gebouw. Het resultaat is een prachtig project, waarin mensen elkaar ontmoeten.

Inclusieve samenleving

Volgens woningbouwvereniging de Alliantie is het de manier waarop de inclusieve samenleving vorm krijgt, wat Hart van Vathorst uniek maakt. Hart van Vathorst is een  unieke plek in de Amersfoortse wijk Vathorst; het is een levendige mix van gezonde mensen, zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen. (jong), volwassenen, gezinnen en kinderen. Het gebouw huisvest naast twee zorginstellingen ook een kindercentrum, een kerk, restaurant, tandartspraktijk, een kapper en een bakkerij. Niet alleen wordt het pand gedeeld, er wordt ook zoveel mogelijk samengewerkt. Daarbij is belangrijk dat iedereen welkom is en gezien mag worden. Of je nu jong of oud bent of te maken hebt met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Centraal in het pand zit een sfeervol restaurant waar ook dagbesteding plaatsvindt. Wijkbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten voor koffie, thee of een lunch. Ook zijn er in Hart van Vathorst allerlei zorg gerelateerde diensten te vinden.

“De samenleving wordt een beetje liever van deze manier van leven, in de zin van dat er meer betrokkenheid naar elkaar is. Niet alles is maakbaar, maar we geloven dat we met de samenwerkende partijen kunnen faciliteren in het creëren van de toevallige ontmoeting Voor bijvoorbeeld mensen met een klassieke vorm van autisme is het heel spannend om contact te maken. In het Hart van Vathorst is het heel laagdrempelig om even een kop koffie te drinken of naar de kerk te gaan.”

– Anne Westerduin, Raad van Bestuur, stichting Sprank, één van de zorgaanbieders in Hart van Vathorst
De toevallige ontmoeting faciliteren

Het gebouw is zo ingericht dat de toevallige ontmoeting wordt gefaciliteerd. Het gaat verder dan een samenwerking tussen verschillende partijen. Bewoners krijgen in Hart van Vathorst de kans om volledig  te participeren in de samenleving en onderdeel te zijn van de wijk. Die samenwerking zie je terug op allerlei plekken. Zo gaan de kinderen van Kindercentrum Bzzzonder iedere week naar de opa’s en oma’s in het pand om daar samen te zingen, spelletjes te spelen of een appeltje te eten. Bewoners zijn door de kerkleden opgenomen in hun ontmoetingsgroepen, vinden maatjes in de wijk en maken nieuwe contacten. Ook functioneel wordt samengewerkt. De kerkzaal doet dienst als theater, in de zalen van de kerk wordt vergaderd, de tuin in het restaurant wordt ingezet als moestuin voor de dagbesteding, de ateliers maken mooie producten voor in de winkel en zo zijn er talloze voorbeelden te vinden waarin de partijen elkaar versterken.

Verbinding maken

”Toen een aantal jaar geleden een kindercentrum en een kerk die beiden op zoek waren naar een ruimte in Vathorst, ons benaderden, zijn we aan de slag gegaan. Vooral met het leggen van verbindingen, ook met de zorginstellingen Stichting Sprank en Accolade Zorggroep. Woningcorporatie de Alliantie heeft het gebouw turnkey afgenomen en verhuurt de 93 zorgappartementen aan de samenwerkende (zorg) partijen. Het resultaat is een prachtig project dat we samen hebben ontwikkeld met de gebruikers. Door het samen ontwikkelen en gebruiken van een gebouw worde de ruimtes optimaal benut. Dit heeft uiteraard ook een financieel voordeel, maar juist de verbindingen die er zijn ontstaan tussen verschillende mensen jong of oud, met of zonder zorg, dat is waar we het voor doen”, aldus Michiel Wijnen, partner van Zenzo.

Lees hier meer over de participatiesamenleving in de praktijk in het artikel in het zorgkatern van Schooldomein

Centrale Ruimte Hart van Vathorst

Project          Hart van Vathorst

Locatie          Amersfoort

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws