‘Bij het leven delen hoort ook het chagrijn’

Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.

Joost Smit is een bekend gezicht in Hart van Vathorst. Niet alleen zijn kerk zit er, hij heeft er ook zijn werkplek. Bij de geur van vers gezaagd hout en pas gegoten kaarsen knoopt hij talloze gesprekjes aan. De peuters van het kinderdagverblijf gaan straks bij de opa’s en oma’s van de afdeling psychogeriatrie op bezoek. We geven een oudere dame met een rollator de ruimte. “Ja ja, snelverkeer gaat voor”, grapt ze. Ze heeft haar jas aan en gaat even naar buiten. Later vertelt Smit dat deze mevrouw niet naar buiten gaat, maar rondwandelt over de ‘dwaalgang’, met grote afbeeldingen van de Amersfoortse binnenstad.

‘In plaats van dat ‘we iets doen voor zwakken’, zie ik het als een opdracht om het leven te delen’

– Joost Smit

Smit was eerder predikant van een Limburgse kerk in een missionaire context, waar hij ideeën opdeed over hoe je de kerk kunt verbinden met de samenleving. Tien jaar geleden kwam de vraag of zijn gemeente in Amersfoort – die tot dusver op zondag in een school samenkwam – wilde deelnemen in Hart van Vathorst. “Ik zag gelijk de uitdaging van iets nieuws beginnen wat dicht bij het evangelie ligt. Onze grote opdracht binnen Hart van Vathorst is: ontstaan er betekenisvolle relaties tussen mensen die niet op elkaar lijken? We willen écht samenleven met elkaar.”

Project          Hart van Vathorst

Locatie          Amersfoort

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws