Inclusieve ontmoetingsplek Hart van Vathorst wint ZorgSaamWonen Award 2021

Op maandag 4 oktober, tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid, is bij het Seminar Eenzaamheid en Wonen in het Kloosterkwartier in Veghel, de ZorgSaamWonen Award 2021 uitgereikt aan Hart van Vathorst uit Amersfoort. Een bekroning in het eerste jubileumjaar van het inmiddels niet meer weg te denken buurtcentrum 2.0. Zorgsaamwonen is een landelijk platform voor maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen zorg en welzijn.

In Hart van Vathorst zitten twee zorginstellingen, een kindercentrum en een kerk samen onder één dak. In de centrale hal wordt door bewoners een restaurant en winkel gerund waar wijkbewoners terecht kunnen voor een lunch of een kop koffie.

“Een eer om deze prijs te winnen. Alle complimenten zijn natuurlijk voor onze bewoners, medewerkers en gasten.”
– Esther de Voogd, Hart van Vathorst
Inclusieve plek

Uit zestien kansrijke projecten bleven uiteindelijk zes genomineerden over. Tijdens een pitch streden zij om de jury- of publieksprijs. Hart van Vathorst nam het op tegen Eendracht uit Zoeterwoude en De Knarrenhof uit Zwolle en Hardenberg in de strijd om de publieksprijs.

Met een ruime meerderheid ging Hart van Vathorst naar huis met de winnaarstrofee. Esther de Voogd, communicatiemedewerker: ‘Een eer om deze prijs te winnen. Alle complimenten zijn natuurlijk voor onze bewoners, medewerkers en gasten. Zij maken met elkaar de inclusieve plek in de wijk. Door hen konden we zo veel aansprekende voorbeelden noemen waarbij samenleven, ongeacht je afkomst of gezondheid, totaal vanzelfsprekend is.’

Ontmoeting van nul tot 100

In het huis ontmoeten mensen van nul tot 100 elkaar. Daarbij is vaak een mate van wederkerigheid aanwezig. Joost Smit, predikant Ontmoetingskerk in Hart van Vathorst: ‘In huis werken zo’n 120 vrijwilligers. Daar zijn wij natuurlijk erg mee geholpen. Maar we zien dat het andersom ook zo werkt. Een vrijwilliger komt naast zijn barmhartige aanbod bijna altijd met een vraag bij ons binnen. Die kan zijn om nieuwe contacten op te doen of om een eerste stap te zetten om weer in een arbeidsproces te integreren. Dan werkt de samenwerking dus twee kanten op..’

Nationale week tegen Eenzaamheid

Het seminar vond plaats in de nationale Week tegen Eenzaamheid, georganiseerd door het ministerie van VWS. ‘Eenzaamheid is een moeilijk op te lossen probleem. Je kan van alles faciliteren om mensen met elkaar in contact te brengen, maar het wordt al snel ongemakkelijk. Je gezien voelen en ergens onderdeel van zijn maakt dat je je waardevol voelt.’ legt Esther uit. ‘Een voorbeeld daarvan is het werk dat veel mensen bij ons als dagbesteding doen. Het is niet zomaar een beetje je tijd vullen, maar je bent onderdeel van een team. Een man met een verstandelijke beperking die de was doet voor het kindercentrum waardoor er meer tijd is voor de kinderen. Of de kok in het restaurant die kookt voor grote bijeenkomsten. Je doet ertoe. Mijn favoriete moment is eigenlijk een hele simpele. Tijdens de bingo waar huis- en wijkgenoten welkom zijn, zit de buurvrouw van een paar straten verderop fanatiek te spelen, terwijl ze ondertussen één van onze bewoners helpt om op zijn bingokaart de getallen af te strepen.’

“Eenzaamheid is een moeilijk op te lossen probleem. Je kan van alles faciliteren om mensen met elkaar in contact te brengen, maar het wordt al snel ongemakkelijk. Je gezien voelen en ergens onderdeel van zijn maakt dat je je waardevol voelt.”

Waar je leeft, waar je ontmoet

Het project dat in 2016 is opgeleverd werd ontwikkeld door Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en gebouwd door Lithos bouw vanuit de gedachte om een leefomgeving te creëren waar het draait om toevallige ontmoetingen tussen mensen. Michiel Wijnen van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed: ‘Toen we Hart van Vathorst opleverden, moesten we het een beetje uit handen geven. Het was aan de huisgenoten en de bewoners van de wijk om het in praktijk te brengen. Om nu te zien dat er een centrum is ontstaan waar mensen zich zo gezien en welkom voelen maakt ons trots en past bij ons motto ‘’waar je leeft, waar je ontmoet’’. We hopen in de toekomst nog veel meer soortgelijke projecten in Nederland te mogen realiseren.

De ZorgSaamWonen Award is een initiatief van ZorgSaamWonen en Aanpakeenzaamheid.nl met ondersteuning van het ministerie van VWS/Eén tegen eenzaamheid, Woonzorg Nederland en de gemeente Rotterdam. De prijs bestaat uit een Award en een pakket promotie-en netwerkmogelijkheden.

Nieuws