’t Homerushuis en Almere Poort: de groei van een buurtgemeenschap
Op een frisse, maar zonnige zaterdag, eind februari 2023, kwam op de hoek van de Agamemnonsingel en de Van Trojestraat in Almere Poort een grote groep mensen bij elkaar. Hier werd die dag tijdens een feestelijke bijeenkomst het startsein gegeven voor de bouw van ‘t Homerushuis. Wethouder Froukje de Jonge en oud hockey international Minke Booij onthulden daarbij symbolisch het bouwbord.
Zelfstandig wonen voor jongeren met een verstandelijke beperking
‘t Homerushuis wordt een woonvoorziening van Stichting Philadelphia Zorg. Hier krijgen jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking straks allemaal hun eigen woonruimte met alles erop en eraan. In totaal komen er 36 appartementen met daarnaast ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken en een huiskamer. De jongeren gaan zoveel mogelijk gewoon meedoen met de buurt en hun eigen leven leiden. Ze hebben daarbij wel begeleiding nodig. Die krijgen ze van Philadelphia.
Kennismaken met de buurt en elkaar beter leren kennen
Op die zaterdag in februari stonden er natuurlijk de toekomstige bewoners met hun ouders. Maar er waren ook veel buurtbewoners en andere belangstellenden. Het terrein lag nog braak. Speciaal voor de gelegenheid stond er een feesttent, waren er kraampjes met informatie, was er een vrijmarkt voor de buurt en waren er sportclinics door en met topsporters. Er was alle gelegenheid om, na de woorden van een aantal sprekers en de onthulling van het bouwbord, met elkaar kennis te maken. En dat gebeurde volop. De toekomstige bewoners van ‘t Homerushuis, hun ouders, de buurtbewoners, medewerkers van Philadelphia en andere belangstellenden raakten al snel met elkaar in gesprek. Voor de inwendige mens werd intussen goed gezorgd met koffie, koek en andere lekkernijen van dagbestedingsbedrijf De Koekerij. De aanstaande nieuwe bewoners hadden er duidelijk zin in. “Ik vind het leuk om hier te komen wonen,” vertelde Marc, “want dan woon ik dichter bij mijn vrienden.” Hij hoopt met zijn vrienden lekker leuke dingen te gaan doen. We maakten ook kennis met Christa. Zij was heel enthousiast over ‘t Homerushuis en had een bijzonder verhaal.
‘Ik vind het leuk om hier te komen wonen, want dan woon ik dichter bij mijn vrienden.’
Christa vertelt een bijzonder verhaal
“Ik werk bij Art Loca hier in Almere Haven”, begon Christa te vertellen. “Daar ben ik vier dagen in de week gastvrouw bij de bedrijfscatering. Ik maak daar broodjes en ook salades. En ik maak er schoon. Bij Art Loca heb ik veel collega’s. Een van mijn collega’s is de buschauffeur die mensen naar Art Loca brengt en na het werk ook weer naar huis. Ik praat vaak met hem. Hij zei dat ik eens boven moest gaan kijken in het gebouw waar Art Loca samen met andere bedrijven zit. Er zit hier ook een therapeut en ik denk dat die jou kan helpen. Hij is toen met me meegelopen naar boven. Ik heb zelf aan haar gevraagd of ze het leuk zou vinden om mensen met een beperking te helpen. Mensen die trauma’s hebben of zo, want daar heb ik zelf ook last van. En dat vond ze leuk, ze wilde mij wel helpen. Ze heeft me toen een kaartje gegeven om aan mijn moeder te geven. Dan kon die het regelen. En dat heeft mijn moeder gedaan. Nu doe ik daar creatieve therapie. Ik knutsel daar en werk met verf. Daarbij verander ik dingen die ik niet zo leuk vind in iets leuks. Mijn therapeut helpt mij daarbij. En ik wil hier heel graag komen wonen. Eindelijk mijn eigen appartementje. Niet meer alles hoeven delen met andere mensen. Ik woon nu nog in een studio. Dat is woonkamer en slaapkamer in één. Bed, bank, kamer, koelkast, het staat allemaal in één ruimte. Maar koken kan ik daar niet. En dat vind ik jammer, want ik kan best goed koken. En dat vind ik leuk ook.”
Christa’s moeder is ontzettend trots op Christa en vult haar verhaal verder aan: “Het negatieve omzetten naar het positieve, dat is wat de therapie voor Christa doet. Voor Christa is dat veel beter behapbaar dan naar een psycholoog gaan en daar hele gesprekken moeten voeren. Zij stond er al jaren voor op de wachtlijst, maar er kwam steeds geen plaats vrij. En nu is het gelukt nadat Christa er zelf op is afgestapt. Dat is toch geweldig van haar. En als ze straks in ’t Homerushuis kan komen wonen, kan ze gewoon bij deze therapeut blijven komen. Het is vlak bij haar werk.”
Een gewoon leven samen met de buren
Als ’t Homerushuis straks klaar is, staat één ding centraal: zoveel als mogelijk zelfstandig zijn, net zoals Christa, en erbij horen door een gewoon leven, samen met de buren. Om dat te faciliteren komt er op de begane grond een ontmoetingsruimte voor de hele buurt. Deze ruimte gaat Homerusplace heten. Hier kun je een kop koffie komen drinken met zelfgebakken taart of koek. Dagbestedingsbedrijf De Koekerij start daarvoor op deze locatie een tweede vestiging onder de naam De Verwennerij. Naast de functie als ontmoetingsruimte biedt Homerusplace bovendien iets anders. Het wordt ook een mogelijke werkplek voor de bewoners van ‘t Homerushuis of voor andere mensen met een verstandelijke beperking. Bij alle plannen gaat community building een grote rol spelen. Wat dat inhoudt, hoorden we van Roel Wieringa, Manager Zorg en Begeleiding van Philadelphia.
‘En als ze straks in ’t Homerushuis kan komen wonen, kan ze gewoon bij deze therapeut blijven komen. Het is vlak bij haar werk.’
Met community building samen aan de buurt bouwen
Roel Wieringa: “Philadelphia doet veel met community building. Dat is een aanpak die erop gericht is om samen met onze bewoners, hun ouders en de buurt te werken aan inclusiviteit en samenhorigheid. Ons doel is dat ook mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen en zich thuis voelen. Want onze bewoners willen een gewoon eigen leven waarbij ze erbij horen in de maatschappij en een goede buur worden. Daarvoor is het belangrijk dat ze midden in de samenleving komen te staan. Midden in de samenleving van Almere Poort. Uit community building kunnen allerlei activiteiten ontstaan. Van een koffieochtend voor de buurt tot samen op excursie gaan. Of van het starten van een wandelgroep tot samen een kookworkshop of taalcursus volgen. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat ze het onderlinge contact en de goede verbinding met de buurt versterken.”
’t Homerushuis wordt meer dan alleen maar stenen
Inmiddels is de bouw van ‘t Homerushuis volop aan de gang. Er is geheid, de fundering is gestort en de eerste muren zijn gezet. Het gaat hard met de bouw. Duidelijk is ook dat ’t Homerushuis veel meer wordt dan alleen maar stenen. Het wordt een plek waar de bewoners erbij horen, kunnen meedoen en echt zichzelf kunnen zijn. Zenzo Maatschappelijk vastgoed verbindt als ontwikkelaar van het project alle partijen die ‘t Homerushuis realiseren. Dat zijn naast Philadelphia ook woningbouwcorporatie De Alliantie. Hier wordt gewerkt vanuit de overtuiging dat iedereen mee moet kunnen doen met de samenleving. Verder zijn Architectenbureau Visser en Bouwman, Gemeente Almere en Aannemersbedrijf G.G. Aalten samenwerkende partners. Wil je meer weten over vergelijkbare projecten van Zenzo, neem dan contact met ons op.
Nieuws
’t Homerushuis en Almere Poort: de groei van een buurtgemeenschap
Zelfstandig wonen voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Lees meer >
Start bouw Homerushuis gevierd met buurtfeest
Zaterdag 25 februari gaven wethouder Froukje de Jonge en oud hockey international Minke Booij het startsein voor de bouw van ‘t Homerushuis door de onthulling van een hekdoek op de bouwplaats.
Lees meer >
Eerst de mens, dan het gebouw
We staan voor nieuwe opgaven op het gebied van de woonbehoefte van ouderen. Voeg daarbij dat er een enorme woningnood is. Het oplossen daarvan heeft de hoogste prioriteit. Het risico dat dan ontstaat is dat beleidsmakers, ontwikkelaars en beleggers primair focussen op de stenen en minder aandacht hebben voor de sociale component van wonen. Terwijl juist die sociale component voor ouderen heel zwaar weegt.
Lees meer >