Zelfstandig wonen in ’t Homerushuis is meedoen en erbij horen

In het Homeruskwartier in Almere Poort komt een nieuw thuis voor bewoners met een matig verstandelijke beperking: ‘t Homerushuis. Het wordt een plek om zo zelfstandig mogelijk te wonen en een fijn eigen leven te leiden. De bewoners kunnen over het algemeen goed voor zichzelf zorgen. Soms hebben ze ook wat hulp nodig. Die hulp is er in ’t Homerushuis. Op maandag 11 april was er over dit nieuwe thuis een informatie- en ontmoetingsbijeenkomst in Buurtcentrum De Ruimte. In de middag voor de toekomstige bewoners en hun ouders. En in de avond voor de buurtbewoners. Enkele toekomstige bewoners hielpen mee om de dag soepel te laten verlopen. 

’t Homerushuis in een notendop

Het is maandagmiddag 11 april. Achter de voordeur van Buurtcentrum de Ruimte staan Sander en Marc de bezoekers al op te wachten. Sander en Marc zijn twee vrienden die in ‘t Homerushuis  gaan wonen. Met nog 32 anderen. Iedereen krijgt hier zijn eigen woonruimte. Met alles erop en eraan. Daarnaast delen de bewoners ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken en een huiskamer. En misschien komen er ook wel enkele andere huurders op de begane grond. Dan ontstaat hier een hele mooie bewonersmix. Bijzonder is ook dat er een ontmoetingsruimte voor de hele buurt in ’t Homerushuis komt. Die gaat Homerusplace heten. Hier worden straks activiteiten georganiseerd en kunnen alle bewoners van het Homeruskwartier elkaar ontmoeten. Sander en Marc zeggen “hallo”, waarna ze veelbetekenend de zaal inkijken. Daar mag iedereen naar binnen. Er heerst al een gezellige drukte. Ouders en toekomstige bewoners lopen rond tussen de borden met informatie. Met hun vragen kunnen ze terecht bij medewerkers van Stichting Philadelphia Zorg, Stichting de Alliantie, Architectenbureau Visser en Bouwman, de Gemeente Almere en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed. Dat zijn de partijen die ’t Homerushuis gaan realiseren.

De ouders

Op een van de informatieborden in de zaal prijkt een grote foto. Die staat symbool voor de start van het project. Op de foto staan vier duidelijk trotse jongens met een sleutel in hun hand. We zien Sander en Marc, met hen maakten we al kennis. De twee anderen twee zijn Daan en Nordin. Alle vier gaan ze wonen in ’t Homerushuis. Hun ouders vertellen: “Onze kinderen zijn al jaren vrienden. Ze vormen een hechte groep. We hebben steeds gezegd dat ze met zijn vieren ergens moeten kunnen wonen. En dat gaat nu lukken. We verwachten dat onze kinderen hier een fijne en leuke woonplek krijgen. Een plek waar ze zich happy voelen, zichzelf kunnen zijn en erbij horen in hun buurt. Gewoon zoals ieder ander. Spannend wordt het natuurlijk ook. Want de overgang van thuis wonen naar ‘t Homerushuis wordt hoe dan ook een grote verandering. Voor onze kinderen en voor onszelf. We zijn nu al bezig om ons daarop voor te bereiden. Dat doen we samen met Philadelphia. Zij gaan straks onze kinderen in ’t Homerushuis begeleiden. Samen kijken we nu al wat we thuis kunnen leren en veranderen. Zo wordt de overgang naar ‘t Homerushuis straks zo klein mogelijk. Voor ons is ook heel belangrijk dat Philadelphia de visie van de Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (VGN) omarmt. Die visie is dat iedereen gewoon moet kunnen meedoen. Ook met een beperking. Kijk, zorg is dan wel belangrijk. De lichamelijk verzorging, het eten en noem maar op. Maar wij vinden het nog veel belangrijker dat onze kinderen nog steeds kunnen gaan voetballen, naar de disco kunnen, hun hobby’s kunnen doen, zelf naar de winkel kunnen en hun werk hebben. Dat dat centraal staat. Dus niet ‘iedereen moet verzorgd worden’, maar wel ‘iedereen kan meedoen’. We hebben er alle vertrouwen in dat onze kinderen dat in ’t Homerushuis gaan vinden.”

De buurtbewoners

In de avond is het de beurt aan de buurtbewoners om meer over het project te weten te komen. Tegelijk kunnen ze dan ook met een aantal toekomstige bewoners van ’t Homerhuis kennismaken. Sander en Marc staan weer stand-by. Zij begeleiden de buurtbewoners naar de zaal en raken al meteen in gesprek met hun toekomstige buren. Hier worden de eerste contacten met de buurt gelegd. Het wordt een goed bezochte avond. De buurtbewoners hebben volop vragen. Over het gebouw zelf en over hun toekomstige buren. Over wat ze gaan merken van de bouwwerkzaamheden. En over de ontmoetingsruimte. Wat kunnen ze daarvan verwachten? Allerlei vragen, ook kritische, maar de sfeer is goed. Veel buurtbewoners staan open voor de komst van ’t Homerushuis. Een van de buurtbewoners verwoordt het zo: “Als je niets weet, zit je toch met vooroordelen. Ik hoor nu voor het eerst wie en wat er gaat komen. Nu zet ik mijn vooroordelen opzij. Ik gun de mensen die hier komen wonen ook hun eigen plek. Net zoals ik die zelf heb. Ik ben ook nieuwsgierig hoe het contact met de nieuwe buurtgenoten zal verlopen. En ik vind het belangrijk dat mijn kinderen leren dat iedereen anders is. Dat we open moeten staan voor elkaar. Want dan krijgen we echt een fijne sfeer in de buurt.”

Toekomstige bewoners Daan, Marc en Sander en hun ouders
Gewoon meedoen in de buurt

De vier vrienden en alle andere bewoners van ’t Homerushuis gaan gewoon meedoen met de samenleving. Ze worden buren in de buurt. En natuurlijk willen zij, net als ieder ander, ook een leuke en gezellige buurt. Daar gaat ontmoetingsruimte Homerusplace een handje bij helpen. Dat wordt een gezellige plek waar de hele buurt welkom is. Zeg maar een buurthuis. Er worden activiteiten georganiseerd en je kunt er terecht voor koffie, thee of iets fris met zelfgebakken taart of koek. Hier kunnen de bewoners van ’t Homerushuis en de buurtbewoners elkaar leren kennen. Maar er is meer. Homerusplace is een onderdeel van community building. Dat is een werkwijze waarmee je er onder andere voor zorgt dat wijken beter leefbaar worden. En ook dat mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen. Philadelphia gaat in Almere Poort samen met ouders, buren, wijkbewoners en vrijwilligers actief aan de slag met community building. Daaruit kunnen allerlei activiteiten ontstaan. Van een koffieochtend voor de buurt tot samen op excursie gaan. Of van het starten van een wandelgroep tot samen een kookworkshop of taalcursus volgen. Wat al deze activiteiten gemeen hebben is dat ze het onderlinge contact versterken.

We gaan ‘t met zijn allen organiseren
“We gaan ‘t Homerushuis met zijn allen organiseren. We willen zoveel mogelijk de ouders, de bewoners en de buurt erbij betrekken. Want onze bewoners willen een gewoon leven, een eigen leven. En daarvoor is het belangrijk dat ze midden in de samenleving komen te staan. Midden in de samenleving van Almere Poort. Wij noemen dat met een mooi woord community building. Samen aan een gemeenschap bouwen.”

– Roel Wieringa, Manager Zorg en Begeleiding Philadelphia
Volop in de maatschappij

Veel toekomstige bewoners van ‘t Homerushuis leiden nu al voor een deel een echt eigen leven. Sander werkt twee dagen in de week bij Almere City. Daar helpt hij bij het beheer van gebouwen en terreinen. Daarnaast werkt hij drie dagen bij Weet hoe je leeft in de houtbewerking. Nordin werkt twee dagen bij Brownies en Downies. En Laura, die misschien in ’t Homerushuis komt wonen, werkt in een bakkerij en in een wasserij. Daarnaast gaat ze ook gewoon naar school. Zo staan veel toekomstige bewoners al volop in de maatschappij. Nu nog met hun ouderlijk huis als thuisbasis, maar straks helemaal zelfstandig als ze verhuizen naar ’t Homerushuis.

Nieuws