DE EERSTE STEEN, MAAR DAN ALS GEDICHT

Wethouder Jan Overweg onthulde vandaag de ‘eerste steen’ van het nieuwe gemeentehuis van Leusden in aanbouw. Met daarop het winnende gedicht van een door de gemeente gehouden wedstrijd.

Het is geen echte steen, en zeker niet de eerste. Wél de onthulling van het winnende gedicht, waarvan de tekst daadwerkelijk in een steen zal worden gegrift.

Zeker 150 mensen kwamen af op de symbolische handeling van de wethouder bij winkelcentrum De Hamershof. Daaronder buurtbewoners, gemeenteraadsleden en zowat alle toekomstige bewoners van de tientallen woningen die boven het gemeentehuis in aanbouw komen.

Het onthulde doek heeft wel de afmetingen van de steen die later op het gemeentehuis wordt geplaatst. Van de zestien inzendingen is de tekst van Jack Leeger door een jury uitgekozen.

“Dichten is een gevoelige zaak, één woordje te veel of te weinig kan fataal zijn.”
– Jack Leeger
Sociaal

Het gedicht verbeeldt volgens de jury het beste de begrippen ‘centraal’ en ‘sociaal’, waar de opdrachtgever – de gemeente – waarde aan hecht. Leeger blijkt meester in de kunst van het weglaten; de acht regels bevatten in totaal slechts twintig woorden. Leeger zelf lichtte in een korte speech toe: ,,Dichten is een gevoelige zaak, één woordje te veel of te weinig kan fataal zijn.”

De bouw van het nieuwe gemeentehuis, dat de naam Huis van Leusden draagt, loopt voorspoedig. Volgens Overweg lopen de klussers zelfs vóór op schema. De ondergrondse parkeergarage en de toekomstige raadzaal zijn al klaar. Van de woningen boven het gemeentehuis is 95 procent verkocht; nog maar twee ervan zijn te koop. Naar verwachting is de bouw van het Huis van Leusden volgend jaar juni klaar.

Bron: AD.nl

Project          Huis van Leusden

Locatie          Leusden

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws