Biljartvereniging Krijt op Tijd

Zoveel vrijheid en mogelijkheden als in Kloosterkwartier, vinden we nergens

Het is zomaar een dag in de zomer van 2018. Het bestuur van biljartvereniging Krijt op Tijd is al een poos op zoek naar een nieuwe clubruimte. Vlotten wil dat niet erg en het moment waarop ze uit hun huidige onderkomen moeten, komt snel dichterbij. Ze hebben nog één optie op tafel liggen. Ad Verbruggen, secretaris van Krijt op Tijd, heeft zijn oog laten vallen op het project Kloosterkwartier in Veghel. Daar werkt Zenzo Maatschappelijk Vastgoed aan een herbestemming van het terrein en de gebouwen. Dat doen ze in samenwerking met de Zusters Franciscanessen die eigenaar zijn van het complex. Misschien is er op het kloosterterrein wel een ruimte waar ze met hun club terecht kunnen. Ze besluiten het gewoon te vragen. Diezelfde dag nog belt Ad Verbruggen met Coen Hendriks van Zenzo en legt hem de vraag voor. En zo komt de bal aan het rollen.

Een eigen home in de voormalige wasserij

Een paar dagen later staat het bestuur van Krijt op Tijd op de stoep van het kloostercomplex in Veghel. Coen heeft ze uitgenodigd om eens te komen kijken. Hij heeft waarschijnlijk wel een ruimte voor de biljartvereniging. Ze komen uit bij de voormalige wasserij van de zusters. En dan is het snel beklonken. Diezelfde week nog neemt Krijt op Tijd zijn intrek in de voormalige wasserij. Op dat moment is dat nog een kale ruimte, maar ideaal voor de biljarters. Ineens hebben ze een fantastische plek en ook nog voor een vriendelijke huurprijs. Want Zenzo en de zusters willen er niet aan verdienen. Ze vragen wel om de buitenruimte netjes te onderhouden. Dan hebben Zenzo en de zusters daar geen omkijken meer naar. Die buitenruimte ziet er sindsdien fantastisch uit.

Kloosterkwartier Veghel biljart
Van kaal washok naar knus biljarthonk

In de weken daarna gaan de schouders eronder. Met de hulp van de eigen clubleden en sponsors wordt de kale wasruimte omgetoverd tot een knus biljarthonk. Compleet met twee biljarttafels en een bar voor koffie en een biertje. De ruimte heeft een eigen buitendeur waarop een bordje verschijnt met de naam Krijt op Tijd. Een eigen clubhuis waar je 24 uur per dag kunt biljarten, ze kunnen het nog niet geloven. Clubvoorzitter Ad van Dongen zegt daarover: “Zo’n mooie plek als hier in Kloosterkwartier, vinden we nergens. En de zusters zijn superblij met ons. We verzorgen alles netjes, maken geen herrie en gebruiken de ruimte in hun geest. Onze vereniging heeft als doel het bevorderen van ontmoeting en contacten. Door daar hier invulling aan te geven, zetten wij het werk van de zusters voort op een manier waarop de Veghelse gemeenschap er iets aan heeft.”

Zoveel meer dan alleen biljarten

Ad van Dongen vervolgt: “Toen we hier kwamen hadden we 33 leden. Intussen zijn dat er 66. Voor veel mensen zijn we aantrekkelijk omdat we hier allerlei voordelen hebben. We zijn makkelijk bereikbaar, midden in het centrum van Veghel. Je kunt bij ons de hele dag komen biljarten, elke dag van de week. En dankzij de lage huur hoeven we niet veel contributie te vragen. Voor veel van onze leden zijn dat allemaal echte pluspunten. We hebben er daardoor ook heel wat leden bijgekregen die anders in Veghel zaten te verpieteren. Die zochten iets, maar vonden nergens een plek om aan te sluiten. Of omdat het moeilijk bereikbaar was. Of te duur. Of omdat ze pas in de avonduren terecht konden voor een potje biljart. Hier kan iedereen heel de dag terecht. Er zijn altijd wel mensen om te biljarten, bij te kletsen en koffie of een biertje te pakken. Aan de buitenkant van de deur hebben we een kastje hangen en daar heeft iedereen de code van. Zo kun je altijd naar binnen voor een heerlijke dag of avond. Je koffie, frisdrank of biertje reken je zelf af. Daar hebben we een systeem voor. En in de praktijk blijkt dat juist al die vrijheid ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de club schept. Dat zorgt weer voor verbondenheid. Je hoort ergens bij, er is veel onderlinge samenhang, helemaal in de geest van de zusters.”

Kloosterkwartier Veghel biljartvereniging
De toekomst brengt nieuwe kansen

Intussen staan er alweer veranderingen op stapel. En dat betekent nieuwe uitdagingen voor de vereniging. Secretaris Ad Verbruggen werpt alvast een blik vooruit: “We hebben deze ruimte nog tot het einde van het jaar. Dan verhuizen we naar een andere ruimte, de huidige eetzaal van de zusters hier op het terrein. Die wordt omgebouwd tot een ontmoetingsruimte. Daar zitten allerlei partijen bij elkaar. We krijgen er een eigen plek, maar er zijn ook gezamenlijke voorzieningen. Daar hebben we bijvoorbeeld geen eigen bar meer, er komt een bar voor alle gebruikers. We hebben daar ook geen eigen ingang, maar een gezamenlijke entree. Er gaat dus wel wat veranderen en dat is spannend. Maar daar liggen ook nieuwe kansen. Nu zijn onze contacten met de andere gebruikers en bewoners in de omgeving nog beperkt. Het gaat vooral om onze eigen biljarters. Maar dat zal vast veranderen als we naar de ontmoetingsruimte verhuizen. Want daar komen ook de mensen die hier in de appartementen wonen koffiedrinken. En je ontmoet er de gebruikers en medewerkers van andere voorzieningen in dit gebied. Dan krijg je automatisch meer contact en samenhang met de omgeving hier. En wie weet komen er dan ook andere mensen eens een potje biljarten. Die zijn altijd welkom.”

“Waar je leeft, waar je ontmoet” is het motto van Zenzo. Wij geloven in de kracht van de toevallige ontmoeting voor het ontstaan van sociale contacten. Daarom ontwikkelen wij maatschappelijk vastgoed waarbij we toevallige ontmoeting als het ware inbouwen. Bijvoorbeeld door de verschillende gebruikers van een gebouw dezelfde entree te laten gebruiken. Dat doen we ook in Kloosterkwartier. Wil je meer weten over onze filosofie en onze projecten? Neem dan contact met ons op.

Nieuws