Circulair slopen, hoe gaat dat in zijn werk?

14/02/2020
Circulair slopen, hoe werkt dat?

Door te doen en te leren. Voor het oude Bernhoven ziekenhuis in Veghel, waar nu de nieuwe wijk Kloosterkwartier verrijst, is samengewerkt met New Horizon en was het uitganspunt behouden van de waarde van materialen en grondstoffen.

Welke materialen kunnen worden hergebruikt?
‘’dan moet je denken aan kabelgoten, gipsplaten, deurdrangers, sloten, houten balken, sanitair, kranen, Trespa platen, PVC leidingen etc’’

Alex Verkuijlen, directeur New Horizon

Deze materialen zijn allemaal voor hergebruik naar verschillende partijen gegaan en ook alweer ingezet op diverse nieuwbouw projecten in heel Nederland. Veel materialen die geoogst worden gaan direct naar partners van het Urban Mining Collective

Glas in lood ramen terug naar de oorsprong

Tijdens de inventarisatie van de materialen viel het oog al snel op een aantal bijzondere glas- in lood ramen. Na onderzoek bleek dat deze oorspronkelijk uit de kapel van het Klooster van de zusters Franciscanessen kwamen. De ramen zijn gered en teruggegeven aan de zusters. Hiermee gaan de ramen dus terug naar hun oorsprong. Ook een oud reclamebord en – vlag, zijn teruggegeven aan ziekenomroep Zoobra.

Oud groen krijgt nieuwe bestemming

En het circulaire denken gaat verder dan alleen het gebouw. Ook de bomen die op het terrein van het ziekenhuis stonden hebben een nieuwe bestemming gekregen. Er zijn in totaal 20 bomen in zijn geheel verhuisd naar andere locaties binnen de gemeentegrenzen.

Project          Kloosterkwartier

Locatie          Veghel

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws

Het creëren van een ontmoetingsplek begint bij doen

02/03/2020|

Nieuwe initiatieven op het gebied van zorgvastgoed stranden geregeld in stroperigheid. Te veel partijen, te veel belangen, te veel terughoudendheid. Zo niet bij de herontwikkeling van het kloostercomplex in Veghel, waar een groot aantal deelnemende partijen juist de garantie voor slagkracht is. Dit vertaalt zich in Leefgoed Veghel, waarbij het sleutelwoord samenwerken is.

Lees meer >

Laad meer nieuws