KLOOSTER BRUIST DOOR NIEUWKOMERS

Veghel

Nieuwe invulling moet passen bij de maatschappelijke functie die zusters voor ogen hebben

De zusters hebben Zenzo de vrijheid gegeven om het gehele complex te herontwikkelen. ,,De zusters willen niet met z’n allen op één gang wonen, maar naar eigen wens verspreid over het terrein. Dat geeft ons mogelijkheden om naar het hele terrein te kijken, aldus Coen Henriks, namens Zenzo de drijvende kracht achter de kloostertransformatie. Ze staan echt open voor anderen.” De nieuwe huurders moeten passen bij de maatschappelijke functie die de zusters voor ogen hebben. ,,Maar het moet hier ook geen zo geen zorgeiland worden”, zegt Coen Hendriks. ,,Juist die mengelmoes van activiteiten maakt het dynamisch en leuk.”

Goede energie

De energie is hier zó fijn. Dat klinkt misschien vaag, maar dat voel ik hier echt”, zegt yoga-docente Ayla Den Das. Ze is een van de nieuwe ‘bewoners’ van het klooster van de Zusters Franciscanessen. Op de uren dat de jeu de boulers hun banen hebben afgesloten met afdekmatten, gaat Ayla Den Das in die ruimte aan de gang met lessen power-yoga.

Ze is niet de enige die de bijzondere sfeer ervaart die het gebouw van de Veghelse zusters ademt. Ook Yvonne Petit en Willy van Hijfte van WY-zorg zijn om die reden in het klooster getrokken. In de Tuinzaal geven zij therapie aan mensen met centraal neurologische aandoeningen.

Het gedachtegoed van de zusters past bij de nieuwe bedrijven

In de binnentuin spelen de kinderen van Unik, een dagverblijf voor kinderen met een beperking. Op de bovenverdieping houdt stichting Join Us sinds kort kantoor. Myke van Asseldonk en haar twee collega’s verzorgen activiteiten voor eenzame jongeren. Join Us doet dat inmiddels op elf plekken in Nederland. ,,Het gedachtegoed van de zusters past bij onze stichting”, zegt Van Asseldonk. ,,Daarom willen we graag hier zitten.

Lees hier het hele artikel uit het Brabants Dagblad

bewoners klooster Veghel

Project          Kloosterkwartier

Locatie          Veghel

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws

Omkijken naar elkaar

25/10/2022|

Als het om wonen en zorg gaat, laten we het ons nog vaak over komen. Als je gelukkig oud wil worden, moet je erover nadenken wat je nodig hebt. Het antwoord is vaak: door onder de mensen te blijven en door voor elkaar te zorgen. In Veghel ontstaat nu het Kloosterkwartier, een woon-en leefomgeving waar naar elkaar wordt omgekeken conform het gedachtegoed van de zusters die er 200 jaar hebben gewoond.

Lees meer >