Minister Hugo de Jonge bezoekt Kloosterkwartier in Veghel
Veghel
Op maandag 7 september bezocht minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het complex van de zusters Franciscanessen in Veghel, het Kloosterkwartier. Een bijzondere plek waar de zusters al 175 jaar een actieve rol spelen in de samenleving van Veghel. Hier ontstaat een unieke woonomgeving voor wonen, werken, leren, (be)leven en waar bewoners actief betrokken zijn bij hun leefomgeving, genaamd Leefgoed
Leefgoed Veghel bestaat uit 11 maatschappelijke betrokken organisaties, die samen het concept vormgeven. Leefgoed is de eigentijds versie van hoe de zusters de afgelopen 175 jaar dachten en werkten.
Leefgoed model voor inclusieve samenleving
Leefgoed Veghel bestaat uit 11 maatschappelijk betrokken organisaties en heeft als doel om een leefomgeving te creëren waar ontmoeten, ondersteunen en verbinden samenkomen. Leefgoed is de eigentijdse versie van hoe de zusters de afgelopen 175 jaar dachten en werkten.
Minister de Jonge werd langs de diverse bewoners van het Kloosterkwartier rondgeleid door Coen Hendriks en Michiel Wijnen, partners van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed, ontwikkelaar van het Kloosterkwartier en initiatiefnemers Leefgoed. De minister ging actief met de bewoners in gesprek en toonde zich onder de indruk van de maatschappelijke ontwikkelingen die hij zag. Hij benadrukte het belang van een project als Leefgoed om tot een inclusieve samenleving te komen. En dat investeren in partnerschap, in langdurige bondgenootschappen in wijken én tussen aanbieders en gemeenten belangrijk is. Leefgoed staat model voor deze aanpak.
Kloosterkwartier vertrekpunt Leefgoed
Op het 11 hectare tellende terrein met een kloostergebouw, kloostertuin, voormalig schoolgebouw, internaat en het oude Bernhoven ziekenhuis verrijst de nieuwe wijk Kloosterkwartier. De oude monumentale kloostergebouwen blijven behouden en krijgen een nieuwe bestemming. Naast de historische bebouwing komen appartementencomplexen en worden de eerste stijlvolle nieuwbouwwoningen al bewoond. Dit wordt een heerlijke plek om te wonen, pal naast het centrum van Veghel en toch midden in het groen. En precies hier gaat ook ”Leefgoed Veghel” van start, een project dat meer sociale cohesie in de wijk gaat brengen en bedoeld is voor alle Veghelaren.
Nieuws
Omkijken naar elkaar
Als het om wonen en zorg gaat, laten we het ons nog vaak over komen.
Als je gelukkig oud wil worden, moet je erover nadenken wat je nodig hebt. Het antwoord is vaak: door onder de mensen te blijven en door voor elkaar te zorgen. In Veghel ontstaat nu het Kloosterkwartier, een woon-en leefomgeving waar naar elkaar wordt omgekeken conform het gedachtegoed van de zusters die er 200 jaar hebben gewoond.
Lees meer >
IBN verbindt in Kloosterkwartier passend werk met beleving en ontmoeting
Sinds een aantal jaren is IBN ook actief in het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Aanvankelijk runde IBN daar de wasserij van de zusters.
Lees meer >
Bij UniK doet iedereen mee
Bij de ontwikkeling van Kloosterkwartier Veghel is veel aandacht voor samenwerking en verbinding. Lees het verhaal van UniK, een van de eerste gebruikers.
Lees meer >