Presentatie Masterplan Kloosterkwartier
Kloosterkwartier Veghel
De kogel is door de kerk, ofwel het klooster. De projectgroep heeft het het masterplan voor de herbestemming van het immense kloostercomplex van de Zusters Franciscanessen gepresenteerd.
Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Ellen Tichelaar (UniK), overste zuster Gerda van Gogh, Marieke van Grinsven (coördinator kloostergemeenschap Franciscanessen), wethouders Jan Goijaarts en Rik Compagne en Michiel Wijnen (Zenzo) maakten de nieuwe plannen voor het Veghelse kloostergebied bekend
In grote lijnen komt het hierop neer: Een interne verbouwing van het moederhuis en de kloosterkapel. Vervanging van het zaagtandgebouw en de voormalige school door wooncomplexen en appartementen. Een herinrichting en openbaarmaking van de ruim 40.000 m2 grote kloostertuin. Dit alles in de geest van de 175-jarige zusterorde. Bij hun gedachtengoed lopen de waarden saamhorigheid, verbondenheid en solidariteit als rode draad door hun leven. En die willen de zusters graag behouden.
Kloosters maken plaats voor iets nieuws
Overal in Nederland verdwijnen kloosters door het ontbreken van nieuwe aanwas. Ook in Veghel realiseren de zusters zich dat hun gemeenschap op termijn ophoudt te bestaan. In de afgelopen twee eeuwen kenden zij een periode van enorme bloei en hebben zij zich breeduit gevestigd in het hart van Veghel. Zij richtten scholen en ziekenhuizen op. Ze hielpen zwervers bij het zoeken van werk en onderdak. De zusters woonden samen met aandacht en zorg voor elkaar, met educatie en balans in de natuur. Deze belangrijke waarden willen zij graag als nalatenschap overdragen aan de hele Veghelse gemeenschap. Samen met omwonenden, een stuurgroep van de gemeente, de rijksbouwmeester, zorginstellingen, verenigingen en bedrijven wordt hier nu met het masterplan concreet vorm aan gegeven.
“Alle belangen kunnen elkaar in dit project versterken; het is een prachtig project met geweldige doelstellingen”
“Er komen een fors aantal wooneenheden bij. Dit zal zeker bijdragen aan de economische ontwikkeling van het centrum. Daarnaast kunnen we het grootste geheim van Veghel openbaar maken: de Kloostertuin. Dat is toch iets waar heel veel mensen nieuwsgierig naar zijn.”
Leefgoed, de huiskamer van Veghel
De ambitie is te komen tot een zogenaamde huiskamer van Veghel waar instellingen en inwoners elkaar kunnen ontmoeten en waar men kan ontspannen, leven, leren en werken. Meer dan 10 partijen werken via een kerngroep al samen aan het vormgeven van Leefgoed Veghel
Lees hier het hele artikel uit het Brabants Dagblad over de persconferentie
Nieuws
Omkijken naar elkaar
Als het om wonen en zorg gaat, laten we het ons nog vaak over komen.
Als je gelukkig oud wil worden, moet je erover nadenken wat je nodig hebt. Het antwoord is vaak: door onder de mensen te blijven en door voor elkaar te zorgen. In Veghel ontstaat nu het Kloosterkwartier, een woon-en leefomgeving waar naar elkaar wordt omgekeken conform het gedachtegoed van de zusters die er 200 jaar hebben gewoond.
Lees meer >
IBN verbindt in Kloosterkwartier passend werk met beleving en ontmoeting
Sinds een aantal jaren is IBN ook actief in het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Aanvankelijk runde IBN daar de wasserij van de zusters.
Lees meer >
Bij UniK doet iedereen mee
Bij de ontwikkeling van Kloosterkwartier Veghel is veel aandacht voor samenwerking en verbinding. Lees het verhaal van UniK, een van de eerste gebruikers.
Lees meer >