Het schoolplein als recreatieplek

Leiden

De nieuwbouw van het Leonardo College biedt volop kansen. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van het buitenterrein om de school. Dat moet een plek worden waar iedereen voor, tussen en na de lessen kan ontspannen en doen waar hij of zij zin in heeft.

Over het huidige buitenterrein kunnen we kort zijn; dat is er eigenlijk niet. De ruimte rondom de school wordt grotendeels benut voor het stallen van fietsen, met her en der wat plekken waar je kunt zitten. Echt uitnodigend is het niet. In de praktijk verlaten leerlingen daardoor in de pauzes het schoolterrein en zoeken in de omliggende wijk een plekje om te relaxen.

Dat laatste is na de verhuizing duidelijk niet de bedoeling. De inrichting van de school en het terrein eromheen moet erin voorzien dat het voor leerlingen aangenaam wordt om er te verblijven. Een groot voordeel is dat de fietsenstalling inpandig wordt, dus geen fietsen kriskras op het schoolplein waarop ook wordt gerecreëerd. Ruimte genoeg voor leuke plekken waar je heerlijk kunt ontspannen of juist lekker in beweging kunt komen.

Leerlingen praten mee

Wie kunnen er beter bepalen waar precies behoefte aan is dan leerlingen zelf? Dat is de reden dat de leerlingenraad mee over de inrichting van het buitenterrein praat. Zes leerlingen en hun begeleider bereidden ideeën voor en namen vervolgens deel aan een leuke interactieve werksessie met architecten.

”’Ik vind het wel stoer dat ik hierover mag meepraten. Twee jaar geleden had ik bijvoorbeeld echt niet voor mogelijk gehouden dat ik hieraan zou meedoen. Ik vond het heel leerzaam om te zien hoe andere mensen over dingen denken en hoe je dan samen tot een mooi plan komt. We opperden onder mee een LEO-drive, zodat je niet alleen in de school iets te eten en te drinken kunt kopen, maar ook van buitenaf. Daar werd heel enthousiast op gereageerd door de architecten en rector. Het zou gaaf zijn als dat er ook echt komt. Verder spreekt de combinatie van functies mij aan. Voor mensen die willen bewegen is er voldoende sportgelegenheid. Zelf ben ik iemand die liever een rustig plekje opzoekt. Ik zie me zelf bijvoorbeeld al helemaal zitten met mijn tekenschetsboek”

- Emma Koelewijn - 2 HAVO/VWO

”Het ideale buitenterrein is een plek waar iedereen blij mee is. Als het lukt om dat te realiseren, zou dat perfect zijn. Het is belangrijk dat er ook echt ruimte is voor iedereen, zodat je niet meer van het schoolterrein af hoeft. Ik vind het best vet dat ik hierbij betrokken ben. Hoewel ik mijn diploma heb behaald en van school afga, ben ik zeker van plan om straks te kijken hoe het is geworden. Ik vond het fijn om te merken dat we serieus werden genomen, de architecten waren heel behulpzaam om onze ideeën te vertalen naar een tekening. Het is leuk dat de LEO-drive een plek heeft gekregen in ons uiteindelijke plan en dat we oog hadden voor de natuur. Er staat een rij bomen om het plein heen die niet weg mogen en daar hebben we gebruik van gemaakt om een beetje een parkgevoel te creëren.”

- Alex Diepenbach - 5 HAVO

De architect gaat met de ideeën aan de slag gaat en koppelt aan de leerlingen en begeleiders terug hoe de ideeën zijn vertaald.

Het Leonardo College geeft gedurende het bouwproces een aantal magazines uit, Magazine_Leonardo om al haar betrokkenen te informeren.

Leerlingen in gesprek over de buitenruimte-cocreatie

Project          Leonardo College

Locatie          Leiden

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws