De Componist staat voor verbinden en ontmoeten

Aan de Diepenbrocklaan in Nieuwegein opende in 2022 het nieuwe gezondheidshuis de Componist haar deuren. Iedere inwoner van Nieuwegein is er welkom voor ontspanning of juist om energie op te doen. De kernwoorden zijn verbinden en ontmoeten.

Begin 2022 werd het Gezondheidshuis De Componist geopend. Huisarts en initiatiefnemer Erik Asbreuk vertelt hoe het allemaal begon: “Onze praktijk aan de Mondriaanlaan werd te klein en in 2012 besloten we op zoek te gaan naar een geschikte kavel voor nieuwbouw. Ik wilde graag welzijn en zorg combineren, want meer welzijn betekent minder medische zorg en juist meer ontmoeting. Na veel gesprekken met de gemeente en andere partijen zoals de fysiotherapeut, apotheek en welzijn kreeg het wijkgericht samenwerken vorm in het ontwerp. We wilden de schotten tussen zorg en welzijn weghalen. Daarom hebben we de bewoners en toekomstige gebruikers van het Gezondheidshuis vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe gebouw en de invulling van de activiteiten in en rond het gebouw. In de Componist staat positieve gezondheid centraal en dat betekent dat het optimaal functioneren van individuen en relaties centraal staat in plaats van de focus op alleen maar een medische aanpak. Ook wonen, werk, inkomen, zingeving en verbinding met anderen bepalen hoe gezond iemand zich voelt.”

Erik verder: “In de Componist werken in totaal 150 professionals. Zorgspectrum verhuisde als eerste naar het nieuwe pand, waarna ook de apotheek en overige gebruikers volgden. Ons gezamenlijke doel is dat dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Uit onderzoek in Nieuwegein blijkt dat 43% van de inwoners tussen 23 tot 65 jaar aangeeft wel eens eenzaam te zijn. Dan is zo’n buurtplein
waar je elkaar ongedwongen kunt ontmoeten heel belangrijk. Komen de medische zorgverleners er in het gesprek achter dat er mogelijk iets anders nodig is, dan lopen ze samen naar beneden en stellen die persoon voor aan de zogenaamde Buurtverbinder of een andere hulpverlener. Verbinden en ontmoeten vormen het centrale thema van het centrum en daarom is het koffiepunt zo belangrijk. Op een centrale plek beneden moet iedereen koffie halen. Dat betekent soms even wachten en dat biedt de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te komen. Collega’s en bezoekers lopen door elkaar, waardoor mensen als vanzelfsprekend met elkaar contact hebben. De mensen die hier werken vinden het leuk
om over het buurtplein te lopen en gasten kunnen je dan aanschieten; het gaat bijna nooit over medische zaken. Mensen die hier op het buurtplein hun plek vinden, komen minder bij de huisarts. Als mensen zelf de regie over hun leven hebben, vergroot dat hun eigenwaarde en zelfredzaamheid. Sociale contacten zijn daarvoor heel belangrijk.”

“We hebben één koffiepunt, waar iedereen koffie moet halen. Dat betekent soms even wachten en dat biedt de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te komen.”

– Huisarts en initiatiefnemer Erik Asbreuk
Nieuws