Huis van Leusden geeft sociale cohesie een gezicht

Sociale cohesie werkt: “Een eigen woonkamer, halletje en badkamer. Wat geweldig om dat allemaal voor mezelf te hebben. Een stukje vrijheid, dat vond ik zo gaaf, een droom die uitkwam. Ik mocht al meedenken toen ze nog aan het bouwen waren. Over waar ik wilde wonen, op welke etage en hoe het appartement eruit moest gaan zien. En nu woon ik hier lekker op mezelf, gewoon midden in de maatschappij. Boven het gemeentehuis en het eetwerkcafé, tussen andere mensen en altijd met iemand van Abrona in de buurt. Hier voel ik me helemaal thuis.”
Bewoner zorgappartement Abrona

Hoe sociale cohesie werkelijk ontstaat

De bewoners van de zorgappartementen van Abrona zijn enthousiast over het Huis van Leusden. En zij zijn niet de enigen. Het is een bijzonder gebouw waarin iedereen zich thuis voelt en waar sociale cohesie werkelijk ontstaat. In dit samenwerkingsverband tussen Zenzo, de gemeente Leusden, zorgorganisatie Abrona en Woningstichting Leusden zijn uiteenlopende maatschappelijke functies in één gebouw samengebracht. Op de verdiepingen luxe koopwoningen en zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Op de begane grond het gemeentehuis, kantoren van maatschappelijke organisaties en een eetwerkcafé waar de mensen uit de zorgwoningen kunnen werken. Ontmoeting, zorg en werken onder één dak. Hier krijgt sociale cohesie echt een gezicht.  

Een nieuwe leefomgeving met sociale samenhang

Het Huis van Leusden is werkelijk voor iedereen. Door de mix van werken, wonen, zorg en horeca is het een gebouw waar altijd wat gebeurt. Inwoners komen langs bij het gemeentehuis. En in de kantoren en het eetwerkcafé gonst het van bedrijvigheid. Allerlei mensen ontmoeten elkaar en zijn samen aan het werk. Maar het Huis van Leusden is meer dan een plek die de sociale cohesie bevordert. Boven alles is het een woonhuis met heerlijke appartementen om te wonen. In de hallen van de twee woongebouwen staan bankjes waar bewoners met en zonder zorgbehoefte elkaar kunnen ontmoeten. En er is een fantastische binnentuin van 500 m2. Een fijne plek om te zitten voor een praatje met de buren of gewoon om te genieten van de zonnestralen. In deze nieuwe leefomgeving gaan sociale cohesie en individueel woongenot moeiteloos hand in hand.

Zenzo gelooft in verbinding

Zenzo gelooft in de kracht van de participatiemaatschappij. Onze droom is een samenleving waarin iedereen mee kan doen en kansen krijgt. Daarom zijn onze projecten niet alleen duurzaam maar ook stuk voor stuk gericht op het bevorderen van de sociale cohesie. Toen de gemeente Leusden vroeg om een plan voor het gemeentehuis gecombineerd met woningen, hebben wij zorg en werk toegevoegd in de vorm van zorgwoningen en een eetwerkcafé. Bewoners met en zonder zorgbehoefte wonen en leven nu door elkaar heen. Het eetwerkcafé biedt daarbij dagbestedingsmogelijkheden aan de zorgbewoners en is tegelijk een plek voor ontmoeting. Als ontwikkelaar van maatschappelijk vastgoed faciliteren wij zo de maatschappelijke behoefte. Het is onze overtuiging dat dit de maatschappelijke meerwaarde is die wij moeten en kunnen leveren.

Een huis voor iedereen

Het Huis van Leusden is een huis voor iedereen. Midden in het centrum van Leusden, dichtbij winkels, bibliotheek en restaurants. In de woorden van Anita Noordhoff, moeder van bewoner Daan: “Het is een omgeving die veilig voelt. Waar mensen in- en uitlopen, waar reuring is, maar waar je toch helemaal tot je recht kan komen.”

Meer weten over Zenzo Maatschappelijk Vastgoed?

Ben jij benieuwd naar andere projecten van Zenzo met een maatschappelijke functie? Op onze website vind je heel veel informatie over de projecten van Zenzo . En natuurlijk kan je altijd contact met ons opnemen. Wij vertellen je graag alles over onze visie op maatschappelijk vastgoed. En vergeet niet om ons te volgen op onze LinkedIn pagina, zo blijf je op de hoogte van onze projecten. 

Mensen met een beperking werken in de bediening bij Huis van Leusden, mooi voorbeeld van sociale cohesie!

Project          Huis van Leusden

Locatie          Leusden

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws