Verbinding is sleutelwoord bij ontwikkeling Erfgooiers College

27/08/2020
Huizen

Bouwrector Jaap Augustijn en Arjen de Vries sociaal projectleider bij Zenzo geven een rondleiding door het nieuwe Erfgooiers College, dat naar verwachting direct na de kerstvakantie in gebruik kan worden genomen. Ze beginnen bij de aula. Het is als souterrain gebouwd met een brede tribunetrap. De personeelskamer zit daarboven achter een grote raampartij. Leerkrachten kunnen zo de aula in kijken en staan op die manier altijd in verbinding met de leerlingen. Verbinding blijkt een terugkerend thema bij de totstandkoming van het nieuwe gebouw. Net als grote raampartijen, die naast licht en ruimte ook staan voor transparantie.

“‘We hebben straks een gebouw dat helemaal past bij het nieuwe leren; transparant en waar alles draait om het gemakkelijk leggen van verbinding.”‘
Bouwrector Jaap Augustijn, Erfgooiers College
Rol leerlingen

Het is opvallend dat de gebruikte kleuren heel licht zijn. Allemaal wit, óf in een lichte, olijfgroene tint, passend met de specifieke functie van de ruimte. ”We hebben voor die kleur gekozen op basis van informatie die we in gesprek met leerlingen hebben opgehaald”, geeft De Vries aan. In eerste instantie hadden we een heel kleurenpalet in gedachten. Het knalde eruit, alle kleuren van de regenboog kwamen voorbij. Maar er bleek onder de leerlingen ook een enorme behoefte aan rust. Zo zijn we op deze tinten uitgekomen.

Voor het inrichten van de buitenruimte van de school worden materialen van de oude school gebruikt.

Verschillende werkplekken

De raampartijen van de klaslokalen zijn opvallend groot. En dat is niet voor niets. Het is straks niet meer de bedoeling dat leerlingen altijd in één klas zitten. De tijd dat een docent vijftig minuten lang les geeft, afsluit om door te gaan naar de volgende les, ligt achter ons. Een leerling kan op iedere verdieping steeds op vier plekken met de leerstof bezig zijn. In het lokaal; een leerplein; een studio – dat is een ruimte waar leerlingen in groepjes kunnen samenwerken; óf in een duo-werkplek waar de docent één op één met de leerling aan de slag gaan. Al die plekken liggen vlakbij het klaslokaal en door al die ramen in het zicht van, in verbinding met de docenten. ”Waar sta je, wat heb je nodig, waar wil je naar toe? Dat zijn curciale vragen die de docent aan de leerling zal stellen en maakt deel uit van ons moderne onderwijs waarin een leerling veel meer zelf de verantwoordelijkheid krijgt voor zijn of haar ontwikkeling”, aldus Augustijn.

Lees hier het artikel over de nieuwbouw van het Erfgooiers College in de Gooi en Eemlander

Erfgooiers College in verbinding met leerlingen tot stand gekomen

Project          Erfgooiers College

Locatie          Huizen

Lees Meer    Projectpagina

Nieuws
Laad meer nieuws
Go to Top