DE KORTVOORT
AMSTERDAM
Nieuw- en verbouw van een brede school bestaande uit 3 basisscholen, peuterspeelzalen en BSO.
In de jaren zestig werden op de locatie van de huidige brede school twee scholen gerealiseerd in één gebouw. Het bestaande gebouw kenmerkte zich door de prefab betonelementen, afgewisseld door glas en de hoekvensters.
De opdracht was om op deze plek een brede school te realiseren met ruimte voor drie scholen, kinderopvang en gemeenschappelijke en multifunctionele ruimten. Gezien de kwaliteit van de architectuur van het bestaande gebouw, koos het architectenbureau ervoor om grote delen van het complex te hergebruiken. De gevels werden zorgvuldig gerenoveerd en aangepast om ze te laten voldoen aan de huidige bouwfysische eisen.
In het middendeel van het complex werd een geheel nieuw gedeelte met drie lagen gebouwd. Hierin bevinden zich alle gemeenschappelijke en multifunctionele ruimten. In dit deel zorgen vides voor een visuele verbinding tussen de scholen en de gemeenschappelijke ruimten. Door middel van kleurvlakken en gekleurde elementen is het onderscheid tussen private en gemeenschappelijke delen duidelijk gemaakt. Met Brede School Kortvoort is een gebouw gerealiseerd, waarin onderwijsvernieuwing, samenwerking en ontmoeting is vormgegeven.
Samenwerkende partijen
Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost, ICS Adviseurs, Matrix onderwijshuisvesting
Architect
Teeuwisse & Willems Den Haag
Fase
Opgeleverd
Gerelateerd nieuws
De maatschappelijke verbreding van scholen
Scholen zou je heel goed kunnen combineren met wonen of andere functies. Een kansrijk perspectief, want de samenleving zoekt naar een oplossing voor het woningtekort. Wat is er nodig voor de maatschappelijke verbreding van scholen?
Lees meer >
Omkijken naar elkaar
Als het om wonen en zorg gaat, laten we het ons nog vaak over komen.
Als je gelukkig oud wil worden, moet je erover nadenken wat je nodig hebt. Het antwoord is vaak: door onder de mensen te blijven en door voor elkaar te zorgen. In Veghel ontstaat nu het Kloosterkwartier, een woon-en leefomgeving waar naar elkaar wordt omgekeken conform het gedachtegoed van de zusters die er 200 jaar hebben gewoond.
Lees meer >
Van vliegwiel van 150 kansen naar mooiste wijk in Bergen op Zoom
Het doel is om van Gageldonk-West een vitale wijk te maken. Vol diversiteit, met een sterke sociale structuur en met een duurzame wijkeconomie. Een wijk waar de bewoners trots op zijn, fijn kunnen wonen en zich thuis voelen.
Lees meer >
Aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke relevantie
Het nieuwe Leonardo College in Leiden is een school met aandacht voor duurzaamheid. De uitvraag was BENG, maar is in het proces van realisatie ENG geworden. Wat is de duurzame visie van de school en wat betekent deze keuze in de huidige situatie met stijgende energieprijzen en de druk op de exploitatie?
Lees meer >