FAQ items aan het laden...

HART VAN VATHORST

AMERSFOORT

Hart van Vathorst is een unieke plek in de Amersfoortse wijk Vathorst. Het gebouw huisvest twee zorginstellingen, een kindercentrum, een kerk en een restaurant. In deze nieuwe woon-en leefvorm leven oud en jong samen: dementerende ouderen en jongeren met een verstandelijke beperking.
Terwijl verzorgingshuizen overal in Nederland sluiten, zijn huizen en wijken niet ingericht op thuiswonende ouderen en zorgbehoeftigen. Zonder een aangepaste woonvorm ligt eenzaamheid op de loer. Juist de kwetsbaren in de maatschappij, die dit het meest voelen, zijn erbij gebaat als ze onderdeel uitmaken van de wijk.
Hart van Vathorst realiseert de droom van vier partijen die dit wilden bereiken. Vier organisaties die openstaan voor mensen met een beperking, van elkaar willen leren en werken vanuit dezelfde overtuiging.

“Een gezamenlijk gebouw heeft uiteraard voor iedereen een financieel voordeel, maar juist de verbinding die er is ontstaan tussen verschillende mensen, jong of oud, met of zonder zorg, dat is waarvoor we het doen.”
– Michiel Wijnen, partner Zenzo
De uitdaging

Toen zowel een kindercentrum als een kerk op zoek waren naar een ruimte in Vathorst werd het idee geboren. Breng ze in contact met zorginstellingen en laat de verschillende partijen ruimtes optimaal gebruiken binnen één gebouw. Het resultaat is een prachtig project, waarin mensen elkaar sneller ontmoeten.

“Ik ben blij met Hart van Vathorst, een gebouw dat midden in de wijk staat. Daardoor maken de bewoners weer onderdeel uit van de samenleving.”
– Medewerker Accolade Zorg
Visie

Volgens woningbouwvereniging de Alliantie is het de manier waarop de inclusieve samenleving vorm krijgt, wat Hart van Vathorst uniek maakt. Mensen van alle leeftijden wonen, werken en komen er samen: gezonde mensen, zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen, (jong) volwassenen, gezinnen en kinderen. Het gaat verder dan een samenwerking tussen verschillende partijen; het is de kans op volledige participatie in de samenleving, als onderdeel van de wijk.

WAAR KUNNEN WE JE MEE HELPEN?

Gerelateerd nieuws
Gerelateerde projecten