FAQ items aan het laden...

HOF VAN TUINDORP

UTRECHT

In de Winklerlaan in Tuindorp, in de Utrechtse wijk Noordoost, stond een traditioneel verzorgingshuis met appartementen voor mensen met een lichte zorgindicatie. Het gebouw was echter functioneel en technisch verouderd en paste niet meer in de visie op wonen van Careyn. Daarop zijn  Zenzo, Lithos Bouw & Ontwikkeling, Careyn en de gemeente Utrecht met de herontwikkeling van het verzorgingshuis aan de slag gegaan. Hof van Tuindorp is een zorgcomplex geworden, verbonden aan het groen, waar ook buurtbewoners welkom zijn.

Verbinding door ontmoeting

Vier nieuwe gebouwen hebben het oude pand vervangen. De gebouwen zijn ontworpen als zusjes van elkaar: ze lijken op elkaar, maar zijn elk net even anders. Drie van de gebouwen hebben totaal 172 levensloopbestendige huurappartementen, waarbij bewoners op aanvraag zorg afnemen bij o.a. Careyn. Het vierde gebouw, Buitenhof, bestaat uit appartementen voor mensen afhankelijk van zwaardere zorg. Op de begane grond van dit complex is een gemeenschappelijke ruimte die ook voor de buurt toegankelijk is, de huiskamer van de buurt.

“Bij de ontwikkeling zoeken we nadrukkelijk de verbinding met het volkstuinencomplex en de wijk. Ons doel is dat Hof van Tuindorp een wijkfunctie krijgt, waar iedereen zich thuis voelt.”
– Vertegenwoordiger Careyn
Verschillende woningen, met toegang tot groen

De woningen staan in de Groene Kop, een recentelijk opnieuw ingericht gebied in Utrecht. Het landschappelijk ontwerp van Hof van Tuindorp sluit hier naadloos op aan. Naast een directe verbinding met de Groene Knop zijn de nieuwe appartementen ook verbonden met het aangrenzende volkstuinencomplex ‘De Driehoek’, het tegenoverliggende Gerrit Rietveld College en de wijk.

“Het idee van zo’n verhuizing op de oude dag was even wennen. Toch ben ik blij met het vooruitzicht van de nieuwe appartementen en de groenstrook. Buiten wandelen en dan koffie op het terras, dat is gewoon fijn.”
– Bewoner Hof van Tuindorp
Participatietraject

In april 2014 startte een participatietraject waaraan bewoners, Careyn personeel en externe betrokkenen, zoals wijkbewoners en geïnteresseerden, deelnamen. Tijdens diverse ontwerpavonden brachten Zenzo, Lithos en Careyn in dialoog met bewoners de wensen en behoeften voor de toekomstige ontwikkeling in kaart.

De woningen zijn gasloos en de energie wordt opgewekt door middel van warmte-en koudeopslag.

Gerelateerd nieuws
Gerelateerde projecten
  • Op de locatie van de Johanneskerk in Veghel Zuid ontwikkelt Zenzo een nieuw woon-zorgcomplex. De 20 sociale huurappartementen zijn energiezuinig en bestemd voor ouderen met een zorgvraag.

    Lees meer >