FAQ items aan het laden...
Hof van Tuindorp, Utrecht

HOF VAN TUINDORP

UTRECHT

In de Winklerlaan in Tuindorp, in de Utrechtse wijk Noordoost, staat nu nog een traditioneel verzorgingshuis met appartementen voor mensen met een lichte zorgindicatie. Het gebouw is echter functioneel en technisch verouderd en past niet meer in de visie op wonen van Careyn. Daarom werkt Zenzo samen met Lithos Bouw & Ontwikkeling, Careyn en de gemeente Utrecht aan de herontwikkeling van het verzorgingshuis. Hof van Tuindorp wordt een zorgcomplex verbonden aan het groen, waar ook buurtbewoners welkom zijn.

Verbinding door ontmoeting

Vier nieuwe gebouwen vervangen straks het bestaande pand. De gebouwen zijn ontworpen als zusjes van elkaar: ze lijken op elkaar, maar zijn elk net even anders. In drie van de gebouwen komen 172 levensloopbestendige huurappartementen, waarbij bewoners op aanvraag zorg afnemen bij o.a. Careyn. Het vierde gebouw, Buitenhof, bestaat uit appartementen voor mensen afhankelijk van zwaardere zorg. Op de begane grond van dit complex is een gemeenschappelijke ruimte die ook voor de buurt toegankelijk is, de huiskamer van de buurt.

“Bij de ontwikkeling zoeken we nadrukkelijk de verbinding met het volkstuinencomplex en de wijk. Ons doel is dat Hof van Tuindorp een wijkfunctie krijgt, waar iedereen zich thuis voelt.”
– Vertegenwoordiger Careyn
Verschillende woningen, met toegang tot groen

De woningen worden gebouwd in de Groene Kop, een recentelijk opnieuw ingericht gebied in Utrecht. Het landschappelijk ontwerp van Hof van Tuindorp sluit hier naadloos op aan. Naast een directe verbinding met de Groene Knop zijn de nieuwe appartementen ook verbonden met het aangrenzende volkstuinencomplex ‘De Driehoek’, het tegenoverliggende Gerrit Rietveld College en de wijk.

“Het idee van zo’n verhuizing op de oude dag was even wennen. Toch ben ik blij met het vooruitzicht van de nieuwe appartementen en de groenstrook. Buiten wandelen en dan koffie op het terras, dat is gewoon fijn.”
– Bewoner Hof van Tuindorp
Participatietraject

In april 2014 startte een participatietraject waaraan bewoners, Careyn personeel en externe betrokkenen, zoals wijkbewoners en geïnteresseerden, deelnamen. Tijdens diverse ontwerpavonden brachten Zenzo, Lithos en Careyn in dialoog met bewoners de wensen en behoeften voor de toekomstige ontwikkeling in kaart.

Gefaseerde bouw

Hof van Tuindorp wordt gefaseerd gebouwd, waarbij de nieuwbouw verrijst naast het bestaande verzorgingshuis. Zodra de eerste bouwfase gereed is, verhuizen de bewoners van het verzorgingshuis naar de nieuwbouw. Daarna wordt het verzorgingshuis gesloopt en start de tweede bouwfase.

De woningen zijn gasloos en de energie wordt opgewekt door middel van warmte-en koudeopslag.

Ben je geïnteresseerd in wonen in ons project Tuindorp Oost? Schrijf je dan in via deze link.

Gerelateerd nieuws