FAQ items aan het laden...

Homerushuis Almere Poort

Wonen met begeleiding

Almere – In opdracht van de Alliantie ontwikkelt Zenzo Maatschappelijk Vastgoed in het Homeruskwartier in Almere het Homerushuis, het Huis van de Toekomst. Een woonvoorziening met 36 appartementen inclusief gemeenschappelijke woonkamers voor jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking waar bewoners zoveel mogelijk meedoen en hun eigen leven leiden. Philadelphia Zorg gaat het pand huren van woningcorporatie De Alliantie. Hiermee realiseert Philadelphia nu al de toekomstvisie die de Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (VGN) heeft geschetst voor 2030.

“Met de komst van het Homerushuis, wordt voor Sander, onze zoon, de weg naar zijn droomplek geplaveid. Hij gaat straks voor het eerst, begeleid, op zichzelf wonen Een avontuur, zowel voor hem als voor ons.”
– Ton Bus, vader Sander, toekomstig bewoner Homerushuis
Ontmoetingsruimte als onderdeel van Community Building

Inzet van (technologische) innovaties staat centraal in het Huis van de Toekomst. Community building is zo’n innovatie. Hierbij werken alle betrokkenen (bewoners en hun netwerk, medewerkers, buren/wijkbewoners en vrijwilligers) samen. Niet alleen om ‘zorg’ te realiseren, maar vooral om ‘gewoon’ en in verbinding met elkaar te leven.

Om die verbinding ook fysiek te faciliteren komt er op de begane grond een ontmoetingsruimte. Dit biedt tegelijkertijd een mogelijke werkplek voor de bewoners of andere mensen met een verstandelijke beperking en waar buurtbewoners een kop koffie kunnen drinken. Dit is de plek die het ‘’hart’’ van de buurt wordt en van waaruit community building vorm krijgt.

Integraal ontwikkelteam

Zenzo Maatschappelijk Vastgoed neemt de ontwikkeling van het Homerushuis voor haar rekening. Visser en Bouman Architecten en het ontwikkelteam hebben wensen en behoeftes van toekomstige bewoners en gebruikers uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De ambitie is dat voorjaar 2024 bewoners hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken.

Gerelateerd nieuws
Gerelateerde projecten
 • Wonen op een bereikbare en levendige plek. De handtekening is gezet voor de nieuwbouw van Hart van Almere Poort, een zorggebouw met 139 appartementen met bijbehorende huiskamers en dagbestedingsruimtes.

  Lees meer >

 • Collectief Ouder Initiatief Nobelhof@Oosterwold

  Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind een fijn leven opbouwt. Maar sommige kinderen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Zij hebben wat extra ondersteuning nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd als ze het huis uit gaan en ''zelfstandig'' gaan wonen. Nobelhof@Oosterwold is een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven.

  Lees meer >

 • Gezondheidshuis de Componist

  Het nieuwe Gezondheidshuis Zuilenstein in Nieuwegein wordt ook aangegrepen om een vernieuwend concept van werken te implementeren; wijkgericht en gebaseerd op uitgangspunten van positieve gezondheid

  Lees meer >