FAQ items aan het laden...

HUIS VAN LEUSDEN

LEUSDEN

Het Huis van Leusden combineert werken, zorg en ontmoeting onder één dak. Het is een multifunctioneel centrumgebouw op de locatie van het oude gemeentehuis.

Dit nieuwe huis is écht voor iedereen. Het herbergt een nieuw, energieneutraal gemeentehuis en biedt onderdak aan verschillende maatschappelijke onderwijs- en vrijwilligersorganisaties, zoals Stichting Voilà, Futurum en Lariks, het maatschappelijk informatiecentrum en een steunpunt voor vrijwilligerswerk. Maar vooral is het Huis van Leusden een centraal ontmoetingspunt, door de 30 zorgwoningen, 35 koopappartementen, horeca en het eet/werkcafé.

“De gemeente vroeg om een plan waarin het gemeentehuis werd gecombineerd met woningen. Wij hebben daar een maatschappelijke component aan toegevoegd, in de vorm van zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking en een eet/werkcafé op de begane grond waar deze mensen kunnen werken.”
- Michiel Wijnen, partner Zenzo
Bijzondere samenwerking

Het Huis van Leusden is een bijzonder samenwerkingsverband van de gemeente Leusden, Woningstichting Leusden en Zenzo.

Mix van activiteiten

De mix van activiteiten maakt het Huis van Leusden tot een gebouw waar altijd wat gebeurt. Inwoners plannen er een bezoekje aan de gemeente, medewerkers van de maatschappelijke organisaties komen werken, en in het eet/werkcafé wordt de lunch voorbereid.
Maar het Huis van Leusden is bovenal een wóónhuis. Middenin het gebouw ligt een prachtige binnentuin van zo’n 500m2, waar het elke dag genieten is. Even in het zonnetje zitten, een praatje maken met de buren of met een krant of de iPad in de hand het laatste nieuws doornemen.

“Het nieuwe gebouw is een verrijking voor Leusden. Het heeft een verfrissende, moderne uitstraling, die een impuls geeft aan het centrum.”
– Projectwethouder Jan Overweg
Zorg

Op de eerste, tweede en derde verdieping zijn de appartementen van Abrona, voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De bewoners van deze appartementen krijgen 24 uur per dag begeleiding en persoonlijke zorg. Op de begane grond, bij het gemeentehuis, zijn dagbestedingsmogelijkheden zoals het eet/werkcafé.

“Eindelijk heeft mijn zoon zijn thuis gevonden; dit is de plek voor hem waar ik al zo lang naar zocht.”
– Moeder lichamelijk beperkte zoon
Het Huis van de duurzame toekomst

Is het Huis van Leusden duurzaam? Absoluut. Een voorbeeld: de gemeente haalt het grootste deel van haar elektriciteit uit energiezuinige zonnepanelen en is één van de eerste energieneutrale gemeentehuizen in Nederland. De kelder uit het oude gemeentehuis is hergebruikt als kelder voor de bergingen en als parkeerruimte.

Oplevering in fasen

De oplevering van de bouw vond plaats in fasen. Paul Dijkman, partner Zenzo, “Het gemeentehuis hebben we in mei 2018 casco opgeleverd. Een andere partij verzorgde de afbouw. De koopappartementen en zorgwoningen, wat in feite aparte bouwprojecten zijn, hebben we per bouwlaag van boven naar beneden opgeleverd. Ook de binnentuin is ingericht en opgeleverd aan de Vereniging van Eigenaren van de appartementen.”

toevallige ontmoeting
Gerelateerd nieuws
Gerelateerde projecten
 • Een woonvoorziening met 36 appartementen inclusief gemeenschappelijke woonkamers voor jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking waar bewoners zoveel mogelijk meedoen en hun eigen leven leiden.

  Lees meer >

 • Wonen op een bereikbare en levendige plek. De handtekening is gezet voor de nieuwbouw van Hart van Almere Poort, een zorggebouw met 139 appartementen met bijbehorende huiskamers en dagbestedingsruimtes.

  Lees meer >

 • Collectief Ouder Initiatief Nobelhof@Oosterwold

  Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind een fijn leven opbouwt. Maar sommige kinderen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Zij hebben wat extra ondersteuning nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd als ze het huis uit gaan en ''zelfstandig'' gaan wonen. Nobelhof@Oosterwold is een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven.

  Lees meer >