Loading...
Kloosterkwartier, Veghel

Project Description

KLOOSTERKWARTIER

VEGHEL

Dwalend door de kloostertuin van de Zusters Franciscanessen in hartje Veghel voel je de indrukwekkende geschiedenis van het klooster. Hier leefden en vervulden de zusters ruim 175 jaar hun maatschappelijke taak. Nu is dit gebied toe aan een nieuwe impuls. Samen met de zusters maakte Zenzo plannen voor de ontwikkeling van het terrein van het klooster en het oude Bernhoven ziekenhuis. Een complex geheel volgens het gedachtegoed van de zusters.
Het Kloosterkwartier wordt een gebied waar mensen samen leven en waar ze zorg kunnen krijgen als dat nodig is. Een combinatie van woningen, zorgfaciliteiten en onderwijs, met de mogelijkheid samen te ontspannen in de kloostertuin. Straks vind je hier gezinnen, mensen met een extra zorgbehoefte, scholieren en ondernemers. Mensen die elkaar stimuleren en ondersteunen. Met als resultaat een sociaal sterke omgeving, waar iedereen zich prettig voelt.

“Het is natuurlijk bijzonder, zo’n historische locatie met ruimte en groen, in hartje centrum. En als we soms de zusters zien lopen vinden onze kinderen dat toch wel heel interessant!”
– Toekomstige bewoner kloosterkwartier
Zuster Franciscanessen

De congregatie van de Zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis der H. Moeder Gods werd in 1844 in Veghel opgericht. De zusters waren altijd erg betrokken bij de Veghelse samenleving en hadden bijzondere aandacht voor opvoeding, zorg en scholing. Ze richtten scholen en ziekenhuizen op, hielpen zwervers en bedelaars bij het zoeken naar werk en verzorgden zieken en ouderen.

“De kracht van het Kloostergebied moet worden dat mensen aandacht hebben voor elkaar, net zoals de zusters altijd aandacht hebben gehad voor diegenen waar de maatschappij niet naar omkeek. Mijn ideaal is dat de mensen die hier komen wonen en werken elkaar versterken.”
– Marieke van Grinsven, coördinator van de Kloostergemeenschap
Ziekenhuisterrein

Het voormalig ziekenhuis Bernhoven, dat de zusters ooit stichtten, staat al jaren leeg. Hier komen nieuwe woningen, geheel volgens de filosofie van Zenzo: een combinatie van normale woningen en zorggerelateerde woningen. Er komen 49 grondgebonden woningen, 62 appartementen met zorgarrangementen en 36 woningen voor mensen met een zwaardere zorgbehoefte, inclusief de daarbij behorende voorzieningen.

Innovatieve manier van slopen

Het oude ziekenhuis wordt in samenwerking met New Horizons ontmanteld volgens een innovatieve manier van slopen: met behoud van de waarde van materialen en grondstoffen. Hierdoor kunnen we alle materialen hergebruiken in nieuwbouwprojecten.

Klooster

De zusters blijven een deel van het klooster gebruiken. De plannen voor de overige gebouwen zijn gericht op het creëren van een prettige leefomgeving voor verschillende doelgroepen.

Inmiddels zijn er naast 30 appartementen voor jongeren met autisme het kinderdagverblijf ‘UniK’, voor kinderen met een extra zorgbehoefte, en Wyzorg, specialist op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel. Ook is de oude eetzaal omgetoverd tot overdekte jeu-de-boules-baan en heeft biljartclubvereniging Krijt op Tijd z’n intrede gedaan.

Kloostertuin

De omvangrijke kloostertuin blijft een groen hart midden in Veghel. Het park wordt onderhouden door mensen met een extra zorgbehoefte, via Labyrint Zorg en Werk, en is vrij toegankelijk voor bewoners en gebruikers van het Kloosterkwartier.

Gerelateerd nieuws
Laad meer nieuws