Nobelhof, Almere

Project omschrijving

Nobelhof@Oosterwold

ALMERE

Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind een fijn leven opbouwt. Maar sommige kinderen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Zij hebben wat extra ondersteuning nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd als ze het huis uit gaan en ”zelfstandig” gaan wonen. Nobelhof@Oosterwold is een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven. De hulp die ze nodig hebben is beschikbaar, maar het accent ligt op hun mogelijkheden, op wat ze wél kunnen.

Het plan

De initiatiefnemers van Nobelhof zijn de ouders van twee toekomstige bewoners, Splinter en David. Zij hadden een woonomgeving voor ogen voor hun kinderen, waar actieve dagbesteding een logisch gevolg is van de manier van samen wonen en samen leven. Het motto van Nobelhof @ Oosterwold is dan ook: ‘jij oké, ik oké’.  Dat is volgens Caroline van Drongelen (de moeder van Splinter) “geen snelle constatering maar het fundament onder een bijzondere vorm van samen wonen en samen leven!”

Nobelhof is dan ook een ouderinitiatief, ook wel een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd. Nobelhof wordt een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven. De hulp die ze nodig hebben is beschikbaar, maar het accent ligt op hun mogelijkheden, op wat ze wél kunnen. Hier leven mensen met elkaar en in verbinding met de buurt, met de wil elkaar goed te verstaan en elkaar te versterken. Onder regie van de hofmeester, die in een eigen woning op de hoeve woont, wordt dagbesteding vormgegeven in de werkschuur en activiteiten ondernomen als logisch gevolg van de opzet van de hoeve en de uitnodigende binnenplaats en tuin. Wonen, werken en vrijetijd krijgen invulling en betekenis. DE basis voor het leven.

”Het motto van Nobelhof is jij oké, ik oké. Dit is het fundament onder een bijzondere vorm van samen wonen en samen leven!”

Caroline van Drongelen, moeder Splinter, toekomstig bewoner Nobelhof
Gezinsleven

Wonen en leven in Nobelhof @ Oosterwold heeft dezelfde waarden als het gewone gezinsleven: iedereen kan zichzelf zijn, iedereen wordt geaccepteerd en gerespecteerd, er gelden bepaalde regels en normen, je hebt iets voor elkaar over en soms zijn er ook problemen – die je dan samen weer oplost. Wat de bewoners van Nobelhof @ Oosterwold bindt is dat het met elkaar leuker wordt dan alleen.
Op Nobelhof zijn er 4 “gezinnen” van max. 7 jongeren per gezin. De rol van de “ouders in de groep” wordt vervuld door de zorgverleners, met een hofmeester als “padre familias” van de hoeve. En ook hier geldt: elk “gezin” is anders. De normen en regels zijn voor iedereen gelijk, maar de combinatie van de bewoners en hun begeleiding zorgt ervoor dat ieder “gezin” zijn eigen karakter heeft.

Ontwerp

In een gezamenlijk ontwerpteam worden wensen en behoeften vertaald naar het voorlopig ontwerp van de woningen en de studio’s.
Het ontwerp van de groepswoningen weerspiegelt de veiligheid en beslotenheid van een familie. Elk “gezin” heeft zijn eigen woning als onderdeel van de hoeve. De gemeenschappelijke en royale huiskamer en woonkeuken vormen het hart. Het interieur is warm, fris, sfeervol en geeft een gevoel van een echt thuis. Iedere bewoner heeft een eigen kamer van ongeveer 35m2 met eigen sanitaire unit. De woningen zijn gesitueerd rondom een gemeenschappelijke binnentuin.

Oosterwold is een samenwerking tussen de gemeenten Zeewolde en Almere. Er geldt een minimale regelgeving rond gronduitgifte, bebouwing en bewoning. Iedereen die hier grond koopt moet van alles zelf regelen, zoals het aanleggen van riolering en toegangswegen. 

Gerelateerd nieuws

Wonen en zorg als je wereld onvoorspelbaar is

13/07/2021|

Triade is een zorgorganisatie voor Flevoland en omgeving met voorzieningen voor gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Cliënten kunnen bij Triade terecht voor een beschermde woonomgeving, dagbesteding en ondersteuning thuis, op het werk of op school. Triade en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed hebben een gezamenlijke visie op wonen en zorg. We spraken erover met Afien Spreen, bestuurder bij Triade, en Gert van Uffelen, partner bij Zenzo

Lees meer >

Een andere kijk op duurzaam ontwikkelen en bouwen

18/06/2021|

Duurzaamheid in de bouw en gebiedsontwikkelingen gaat vaak over techniek. Over hergebruik van grondstoffen, zuinig met energie (BENG en 0 op de meter), isolatie en andere technische aspecten. Zenzo ziet duurzaamheid breder. We koppelen duurzaamheid ook aan toekomstbestendige leefomgevingen. Dat zijn gebouwen en leefomgevingen die met het verstrijken van de tijd steeds makkelijker aan te passen zijn aan de behoeften van mensen. Want mensen staan centraal in al onze projecten. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen.

Lees meer >

Go to Top