Nobelhof@Oosterwold

ALMERE

Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind een fijn leven opbouwt. Maar sommige kinderen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Zij hebben wat extra ondersteuning nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd als ze het huis uit gaan en ”zelfstandig” gaan wonen. Nobelhof@Oosterwold is een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven. De hulp die ze nodig hebben is beschikbaar, maar het accent ligt op hun mogelijkheden, op wat ze wél kunnen.

Het plan

De initiatiefnemers van Nobelhof zijn de ouders van twee toekomstige bewoners, Splinter en David. Zij hadden een woonomgeving voor ogen voor hun kinderen, waar actieve dagbesteding een logisch gevolg is van de manier van samen wonen en samen leven. Het motto van Nobelhof @ Oosterwold is dan ook: ‘jij oké, ik oké’.  Dat is volgens Caroline van Drongelen (de moeder van Splinter) “geen snelle constatering maar het fundament onder een bijzondere vorm van samen wonen en samen leven!”

Nobelhof is dan ook een ouderinitiatief, ook wel een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd. Nobelhof wordt een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven. De hulp die ze nodig hebben is beschikbaar, maar het accent ligt op hun mogelijkheden, op wat ze wél kunnen. Hier leven mensen met elkaar en in verbinding met de buurt, met de wil elkaar goed te verstaan en elkaar te versterken. Onder regie van de hofmeester, die in een eigen woning op de hoeve woont, wordt dagbesteding vormgegeven in de werkschuur en activiteiten ondernomen als logisch gevolg van de opzet van de hoeve en de uitnodigende binnenplaats en tuin. Wonen, werken en vrijetijd krijgen invulling en betekenis. DE basis voor het leven.

”Het motto van Nobelhof is jij oké, ik oké. Dit is het fundament onder een bijzondere vorm van samen wonen en samen leven!”

Caroline van Drongelen, moeder Splinter, toekomstig bewoner Nobelhof
Gezinsleven

Wonen en leven in Nobelhof @ Oosterwold heeft dezelfde waarden als het gewone gezinsleven: iedereen kan zichzelf zijn, iedereen wordt geaccepteerd en gerespecteerd, er gelden bepaalde regels en normen, je hebt iets voor elkaar over en soms zijn er ook problemen – die je dan samen weer oplost. Wat de bewoners van Nobelhof @ Oosterwold bindt is dat het met elkaar leuker wordt dan alleen.
Op Nobelhof zijn er 4 “gezinnen” van 6 of 7 jongeren per gezin. De rol van de “ouders in de groep” wordt vervuld door de zorgverleners, met een hofmeester als “padre familias” van de hoeve. En ook hier geldt: elk “gezin” is anders. De normen en regels zijn voor iedereen gelijk, maar de combinatie van de bewoners en hun begeleiding zorgt ervoor dat ieder “gezin” zijn eigen karakter heeft.

Ontwerp

In een gezamenlijk ontwerpteam worden wensen en behoeften vertaald naar het voorlopig ontwerp van de woningen en de studio’s.
Het ontwerp van de groepswoningen weerspiegelt de veiligheid en beslotenheid van een familie. Elk “gezin” heeft zijn eigen woning als onderdeel van de hoeve. De gemeenschappelijke en royale huiskamer en woonkeuken vormen het hart. Het interieur is warm, fris, sfeervol en geeft een gevoel van een echt thuis. Iedere bewoner heeft een eigen kamer van ongeveer 35m2 met eigen sanitaire unit. De woningen zijn gesitueerd rondom een gemeenschappelijke binnentuin.

Oosterwold is een samenwerking tussen de gemeenten Zeewolde en Almere. Er geldt een minimale regelgeving rond gronduitgifte, bebouwing en bewoning. Iedereen die hier grond koopt moet van alles zelf regelen, zoals het aanleggen van riolering en toegangswegen. 

Gerelateerd nieuws

Jongvolwassenen met een verstandelijke beperking gaan wonen als in een gezin

01/07/2022|

Het is zomer 2022. In Oosterwold gaat de eerste schop de grond in voor de bouw van Nobelhof. Hier op een perceel van 14.000 m2 verrijst in de komende maanden een carré-vormige hoeve waar 26 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking gaan wonen. Caroline Domela Nieuwenhuis Nijegaard en Jan Rozenbroek, twee initiatiefnemers van het eerste uur, vertellen over hun ervaringen.

Lees meer >

Gerelateerde projecten
 • Een woonvoorziening met 36 appartementen inclusief gemeenschappelijke woonkamers voor jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking waar bewoners zoveel mogelijk meedoen en hun eigen leven leiden.

  Lees meer >

 • Wonen op een bereikbare en levendige plek. De handtekening is gezet voor de nieuwbouw van Hart van Almere Poort, een zorggebouw met 139 appartementen met bijbehorende huiskamers en dagbestedingsruimtes.

  Lees meer >

 • Gezondheidshuis de Componist

  Het nieuwe Gezondheidshuis Zuilenstein in Nieuwegein wordt ook aangegrepen om een vernieuwend concept van werken te implementeren; wijkgericht en gebaseerd op uitgangspunten van positieve gezondheid

  Lees meer >