Johanneskerk

Veghel

Op de locatie van de Johanneskerk in Veghel Zuid heeft Zenzo een nieuw woon-zorgcomplex ontwikkeld. De 24 sociale huurappartementen zijn energiezuinig en bestemd voor ouderen met een zorgvraag. Zenzo ontwikkelde het complex voor BrabantWonen. Alle woningen zijn sociale huurwoningen en betaalbaar voor ouderen met een kleine portemonnee.

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

In het woon-zorgcomplex komen vierentwintig driekamerappartementen voor ouderen met een zorgvraag. Het gaat om zelfstandige woningen met een eigen voordeur, badkamer met toilet, keuken en balkon of terras. In het ontwerp wordt rekening gehouden met voldoende ruimte voor het gebruik van hulpmiddelen zoals rollators en scootmobiels. Daardoor kunnen mensen, met de  juiste zorg en ondersteuning, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Energiezuinige woningen

De woningen worden gebouwd volgens het nul-op-de-meter-principe (NOM). Ze zijn zeer goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen op het dak die voldoende energie opwekken voor huishoudelijk gebruik. Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en het warme water. De woningen hebben geen gasaansluiting.

Centrale functie in de wijk

De kerk staat op de hoek als onderdeel van een maatschappelijk blok dat binnen de wijk Veghel Zuid een centrale functie vervuld met de drie-eenheid van kerk, wijkgebouw en school. De kerk heeft zijn functie verloren en de school heeft samen met de wijkfunctie één nieuw gebouw gekregen; multi functionele accomodatie (MFA) De Vijfmaster. De bestemming op de hoek van de voormalige kerk wordt wonen in combinatie met zorg. De gedachte is dat zorgbehoevenden centraal in de wijk kunnen blijven wonen en dat er een beschermde woonomgeving ontstaat. De binding met de wijk blijft bestaan en de locatie van het complex binnen de wijk is centraal; dichtbij familie en vrienden en in een omgeving waar de toevallige ontmoeting optimaal wordt gefaciliteerd, alleen al door de nabijheid van de school.

Gerelateerd nieuws
Gerelateerde projecten
 • Een woonvoorziening met 36 appartementen inclusief gemeenschappelijke woonkamers voor jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking waar bewoners zoveel mogelijk meedoen en hun eigen leven leiden.

  Lees meer >

 • Wonen op een bereikbare en levendige plek. De handtekening is gezet voor de nieuwbouw van Hart van Almere Poort, een zorggebouw met 139 appartementen met bijbehorende huiskamers en dagbestedingsruimtes.

  Lees meer >

 • Collectief Ouder Initiatief Nobelhof@Oosterwold

  Iedere ouder heeft de wens dat zijn kind een fijn leven opbouwt. Maar sommige kinderen kunnen dat niet helemaal zelfstandig. Zij hebben wat extra ondersteuning nodig. Als ze jong zijn, maar ook op latere leeftijd als ze het huis uit gaan en ''zelfstandig'' gaan wonen. Nobelhof@Oosterwold is een rustige, veilige en kleinschalige woonomgeving waar jongvolwassenen met een handicap zo gewoon mogelijk met elkaar leven.

  Lees meer >