REALISATIE ROC FLEVOLAND IN ALMERE POORT STAP DICHTERBIJ
Eind 2016 is de overeenkomst getekend waarin de samenwerking ten behoeve van ontwerp en bouw is bekrachtigd tussen Stichting Regionaal Opleidingencentrum van Flevoland en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos bouw & ontwikkeling.
Het betreft de nieuwbouw van een schoolgebouw van 6.500 m2. Het ontwerp is in handen van BurtonHamfelt Urban Architecture en OZ architecten, beide afkomstig uit Amsterdam.
Community College
Het nieuwe schoolgebouw is in eerste instantie een gebouw voor de eigen studenten en medewerkers. Maar daar houdt het niet bij op. Het college maakt onderdeel uit van de omgeving en maakt contact laagdrempelig, zodat bedrijven, organisaties, (startende ondernemers) welkom zijn en zich welkom voelen om deel uit te maken van deze community. Het zijn gezamenlijk te gebruiken ruimten, geen eigen, aparte voorzieningen die door derden worden gehuurd. De belangrijkste voorzieningen die ook voor bezoekers gemakkelijk toegankelijk dienen te zijn in het gebouw zijn:
– De Pioneerzone: kantoorwerkplekken voor start-ups die per dag, week of maand te boeken zijn, in open ruimte en inspirerende vergaderkamers of brainstormkamers. Voor externen en studenten.
– Een openbaar, aantrekkelijk koffie-/lunchcafé voor studenten en bezoekers, toegankelijk van buiten.
– Een auditorium annex theater- en danszaal die ook door anderen gehuurd kan worden tijdens en buiten onderwijstijden.
– Een ‘Speakers-corner’, een laagdrempelige, openbare plek voor presentaties en lezingen in de centrale hal voor presentaties van (lokale) talenten, artiesten, ondernemers, sporters en studenten.
“Het gebouw wordt overzichtelijk en transparant: je ziet elkaar en wordt gezien.”
Duurzaam
De school wordt een toekomstbestendig gebouw. Dit betekent dat het een duurzaam gebouw is, gebouwd met materialen met een lange levensduur en in de basis een tijdloze uitstraling.
Transparant en overzichtelijk
Het gebouw wordt overzichtelijk en transparant: je ziet elkaar en wordt gezien. Het wordt een licht gebouw, met veel zicht op de omgeving en gemakkelijke oriëntatie in het pand. Duidelijke, open verkeersaders, zoals een brede (tribune)trap verbinden de verdiepingen.
Het gebouw krijgt een herkenbare entree en hart in het gebouw, dat de hele school én de buitenwereld met elkaar verbindt middels centrale voorzieningen zoals horecavoorzieningen, zelfstandige werk- en overlegplekken en de speakers corner. Vervolgens bereikt men vanuit dit hart de drie opleidingsclusters Business, Sports, Leisure & Hospitality met elk een eigen zone en gezicht.
De transparantie zal zich ook uit uitstrekken tot de naaste omgeving van het gebouw door school en omgeving natuurlijkerwijs in elkaar te laten overlopen. De omgeving zal zowel onderwijskundig als fysiek zoveel mogelijk geïntegreerd worden.
Nieuws
Leren in een contextrijke schoolomgeving
Het beroepsonderwijs heeft meer dan ooit behoefte aan een contextrijke leeromgeving aldus Mark Vlasblom, directievoorzitter van MBO College Poort en MBO College Almere. We willen zoveel mogelijk de beroepspraktijk de school in halen en zelf die praktijk instappen. In co-creatie met bedrijven wordt het onderwijs vormgegeven. Lees hier hoe dat terug komt in het gebouw en hoe dat in de ontwerpfase al centraal stond
Lees meer >
Nieuw MBO College Poort opent schooljaar met breakdance voor studenten
De studenten van MBO College Poort vierden maandag 3 september de opening van het nieuwe schoolgebouw. Breakdancegroep The Ruggeds gaven daar een super tof optreden!
Lees meer >
VAKBLAD SCHOOLDOMEIN BESTEEDT AANDACHT AAN ROC ALMERE POORT
In vakblad Schooldomein vertelt directievoorzitter Mark Vlasblom over het nieuwe ROC in Almere Poort. In mei heeft Zenzo samen met Lithos bouw en ontwikkeling, het nieuwe schoolgebouw opgeleverd aan het ROC.
Lees meer >